Херцеговац Александар Таушан је најбољи гуслар Србије, а своје умеће преноси у бесплатној школи гуслања у Панчеву

  • На недавно одржаном државном такмичењу у свирању гусала, победио је Панчевац Александар Таушан. Ово му је други пут да оствари такав успех, а своје знање најмлађима преноси у бесплатној школи гуслања.

Певајући народну песму Иво Сенковић и ага од Рибника Александар Таушан из Панчева освојио је титулу најбољег гуслара Србије. Овај инструмент је заволео још као дете, у кругу породице.

„Отац, стриц, деда, прадеда, сви су били гуслари, сви су знали за своју душу да свирају. Вероватно тако од малих ногу кад кренеш, кад ти тај звук уђе у срце, просто не можеш да не мислиш на њега, и да се бавиш њим“, испричао је за РТС Александар,

Још као дете од 12 година био је првак Војводине, а сада своју вештину преноси на мале Панчевце. У школи има десет ученика и ради са њима последње две године.

„Мислим да је ту најбитнији Божији дар. Мора много рада и много труда. Гусле су један озбиљан инструмент на коме нема импровизација, изузетно су тешке за учење“, објаснио је Александар.

Деца уживају у гуслању, вежбају и спремају се за први концерт на јесен.

„Мени је добро, свирамо гусле и учимо песме“, каже Вук Ровчанин.

„Занимљив је, има леп звук и волим да их свирам“, додаје Сташа Драгаш.

„Ја сам научио да лепо свирам, да певам песме и надам се да ћу једног дана постати велики гуслар као и мој тата“, рекао је искрено Вукан Таушан.

Од када су пре неколико година гусле уписане на Унескову листу културне баштине, постале су популарније, и сада у Србији постоји 35 друштава.

Панчевци се надају да ће се још више деце пријавити за бесплатну школу, како би се очувала народна традиција.

Извор:  РТС (Даница Јовановић)

Нема коментара

Напишите коментар