ХЕРЦЕГОВАЧКО СИЈЕЛО У СЕЧЊУ: Ни 70 година након колонизације не заборављају коријене

После више од седам деценија од колонизације након Другог светског рата у Сечњу је први пут одржано право традиционално Херцеговачко сијело.

Доношењем Закона о аграрној реформи 1945. године , у Војводину је насељено преко 45 хиљада породица из динарских предела, од тога највећи део у средњи Банат. Некадашњи јашатомићки срез, данас општина Сечањ,  предњачио је када је у питању број колониста који су насељени на овом подручју. То је и био повод баш оваквог окупљања Херцеговаца.

Све је почело пројекцијом филма „Херцеговци пут Баната“, ауторке Јелене Милићевић, који је премијерно приказан у Дому културе. Филм је поткрепљен историјским чињеницама које је више година уназад прикупљао историчар Павле Орбовић из Новог Сада. Такође, филмом су обухваћена и сведочења учесника у колонизацији који су у то време били деца или омладинци, а данас имају од 86 до 99 година. Њихова прича се односила на путовање али и на живот након доласка у Банат, све прожето очувањем традиције овог народа. Снимљено је и припремање традиционалних херцеговачких јела, а знање о самој припреми преноси се са колена на колено.

Оно што је стигло из Херцеговине заједно са колонистима  јесте и херцеговачко сијело које је остало и до данас у овим крајевима. То је показано и на наступу певачке групе која је након филма имала свој концерт. Сценографија као у Херцеговини, уз вериге и око ватре певале су се старе песме и ганге.

Певачка група одавно у Сечњу постоји и неколико пута је престајала са наступима, али однедавно је опет изузетно активна. Присутне и гусле као неизоставан детаљ, измамиле су велики аплауз гостију, а тако је било током сваке песме.

Након програма у Дому културе, у Хотелу „Црвени цвет“, наставило се са великим херцеговачким сијелом. Опет све у духу традиције. На улазу дочек херцеговаца у ношњама, са погачом, соли и ракијом, а на трпези никада заборављена јела. Сир из мјешине, подробац, кромпир, пршута , пите и херцеговачки уштипци били су само предјело. Након тога вечера је званично почела изношењен цицваре, и то симболично, група у ношњи на одушевљење гостију, показала је какви су Херцеговци домаћини. А онда јагњетина, јаретина, па редом…

Вечеру је пратила добра музика и забава Херцеговаца из Гајдобре коју предводи Богољуб Бошковић са својим Боле бендом. Певало се искључиво старо и познато, а опет завичајно.

Сечањци и њихови гости као да су само ово чекали. Било је весело, а видели смо,  да се зову старог завичаја не може одолети.

Нама је остало да им пожелимо да ово буде традиционално сијело и да се увек у здрављу окупљају.

ИЗВОР: Слободна Херцеговина 
Фотографије: Спасо Младеновски

Нема коментара

Напишите коментар