СРЕЋНА НОВА 7527. ГОДИНА: Херцеговци у Новом Саду 28. пут прославили Српску Нову годину

Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Новом Саду је по 28. пут прославило крсну славу Светог Василија Великог и организовало дочек православне Нове године у ресторану “Рибарац” у Новом Саду.

Дочек Српске Нове године у Новом Саду уназад неколико година постао је бренд, а ове године представљен је програм о дочеку на 40 локација.

Међутим, док се многи туристи у Новом Саду налазе пред изазовима и откривањем чари српске Атине, искуснији добро знају да веће традиције и бољег провода за дочек нема од онога на Рибарцу.

Зато и не чуди што је домаћин Новог Сада, градоначелник Милош Вучевић одабрао да Српску Нову годину дочека са Херцеговцима. Како је прокоментарисао неформално, међу пријатељима.

Сигуран знак да сте дошли на право мјесто означавала је грандиозна тробојка са натписом “Српска Херцеговина” (42 квадратна метра) која је по први пут била истакнута на улазу ресторана. Ова тробојка почетком миленијума сашивена је на крову новосадског студентског дома Бајић, а освештао је бивши дубровачки парох Ранко Гуњић.

Свој нови живот добила је захваљујући младима овог удружења, који је истичу приликом неких од бројних активности. Управо су они својим радом обиљежили протеклу годину.

Надлежни свештеник Предраг Толимир обавио је славски обред поручујући Херцеговцима да се окупљају у што већем броју и да никад не забораве своје претке и завичај.

Пригодном здравицом госте је поздравио предсједник Савеза гуслара Србије др Јово Радош, а добродошлицу гостима пожелио је домаћин овог скупа Божидар Миловић, предсједник Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Новом Саду.

Он се захвалио свим гостима, посебно онима који су стигли из Херцеговине, као и представницима осталих завичајних херцеговачких удружења у Србији.

Миловић је посебно поздравио градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и народне посланике Миодрага Линту, Милимира Вујадиновића и Илију Таминџију.

Домаћин се захвалио представницима херцеговачких градова међу којима су били Дарко Крунић (Љубиње), Радоица Антуновић (Гацко), Немања Папић (Билећа), Милутин Самарџић (Невесиње), ратном команданту Невесињске бригаде Новици Гушићи и пуковнику Миленку Лаловићу.

Част да у име матичне Херцеговине поздрави овај скуп припала је начелнику општине Љубиње Дарку Крунићу који није крио задовољство због великог броја присутних земљака. Он је домаћинима пожелио да се ово традиционално саборовање настави у годинама које долазе.

Након гуслара Радована Шојића своју тачку игре из Херцеговине извео је КУД “Благоје Паровић” из Гајдобре који је прошле године прославио 50 година постојања.

Глумац Српског Народног Позоришта из Новог Сада Милорад Капор поменуо је бројне херцеговачке карактеристичне изреке и цитирао чувеног нобеловца Ива Андрића. „Када сам у Херцеговини, увијек се осјећам као да се налазим у бестежинском стању. Овдје се некако брже хода, лакше дише и боље мисли.”

Омиљена међу Херцеговцима, глумица Ивана Жигон казивала је стихове пјесме “Херцеговина” аутора Рајка Кијца, а потом је извела и неколико пјесама из репертоара који изводи са својим “Божурима” и чувеном гусларком Бојаном Пековић.

Изузетно добро расположена глумица услишила је молбе публике и продужила свој програм.

У наставку у име Комисије младих обратио се Марко Никчевић који је нагласио да је ове године конкуренција за најбољег студента била изузетна. Три награђене студенткиње заиста су резултатима доказале да су стандарди подигнути до максимума.

Са просјеком 9,8 прошлогодишња побјеница Цвијета Илић из Билеће, студенткиња Факултета техничких наука – смјер Енергетика и процесна техника ове године заузела је треће мјесто.

Друго мјесто са просјечном оцјеном 10,00 припало је Требињки Сари Хамовић. Она је студенткиња Медициснког факултета и државни стипендиста. Поред учења Сара је широј јавности позната и по таленту за пјевање и бројним наградама.

Доминација Требињки: Сара Хамовић и Анђела Чичковић не знају за оцјену мању од 10, Билећанка Цвијета Илић била оправдано одсутна

За најбољу студенткињу проглашена је, такође, Требињка Анђела Чичковић која је студенткиња треће године на Факултету техничких наука – смјер примјењено софтверско инжењерство са просјечном оцјеном 10,00.

Предсједник Удружења Божидар Миловић награђенима је уручио новчане награде.

Поред тога најбоље студенткиње добиле су новчану награду и од познатог новосадског адвоката Небојше Радовића чије је поријекло из Горњег поља код Никшића. Награде су комплетиране ваучерима за стоматолошке услуге др. Мирковић и за офтамолошке услуге оптике “Анђелија” Нови Сад.

Поводом пет година постојања Трифко Ћоровић, уредник и оснивач портала Слободна Херцеговина уручио је двије златне повеље, како је истакао, Удружењу које има славну прошлост и свијетлу будућчност.

Ово признање припало је легендарном Петру Пеју Бајчетићу, оснивачу удружења Срба Херцеговаца у Новом Саду. У образложењу је наведено да је Бајчетић утемељивач саборности Срба Херцеговаца у Србији.

Другу повељу преузео је предсједник Комсије за младе Марко Никчевић, а додијељена је младим члановима овог удружења који су се истакли у свом хуманитарном раду, као и недавно изведеној представи “Гледај и нагледај се земље Херцеговине!”

Велико интересовање побудила је богата томбола, а најсрећнији су добили гусле, викенд у чувеном хотелу Моско код Требиња и пршут који је ове године даровала општина Билећа.

Гајдобрани су већ по традицији били задужени за добро расположење, па је наступ бенда Богољуба Бошковића (популарни Боле бенд) атмосферу довео до усијања.

Већина гостију нашла се у колу, а најрасположенији су се дохватили и микрофона.

Весеље је потрајало до ситних јутарњих сати, а поред пјесме могла се чути и поезија.

Марко Милошевић је присутне подсјетио и на још једну легенду новосадског удружења , Сима Милошевића који је често знао Херцеговцима да упућује здравице (посланице).

– Херцеговци моји мили, чист вам образ пред свијетом био, вазда трајао док је вијека, заборавом претке не побијте, прађедовску вјеру поштивајте, чојство своје стидом не скривајте, слогом својом свијет засјените…

За новинара Миливоја Бештића могли би да кажемо да је заштитно лице традиционалниог новогодишњег дочека на Рибарцу,  а са њим у пару, програм највеселијег скупа који памтимо, по први пут је водила Милана Кукурић.

Текст и фото: Трифко Ћоровић


Албум са више од 500 фотографија можете видјети овдје

 

Нема коментара

Напишите коментар