ХРВАТИ ХОЋЕ СРБЕ ЗАУВЕК ДА ИЗБРИШУ ИЗ КАТАСТРА: Загреб и у миру спроводи „Олују“ јер жели власништво над огњиштима наших сународника

ЗЛОЧИНАЧКА акција хрватске војске „Олуја“, нажалост по Србе никада није престала, од 1995. до данас.

Након протеривања Срба пушкама, тенковима, авионима, са њихових вековних огњишта Баније, Лике, Кордуна, Славоније…, настављен је други део „Олује“ и то у миру. Циљ акције која се води под будним оком државног врха у Загребу је отети Србима право на власништво на поседима и заувек избрисати Србе из катастарских књига.

Срби, углас поручују да хрватска власт, која год била, ХДЗ или СДП, ради свакодневно на овом питању које је „национално за Хрвате“.

– Циљ који је постављен је да кад акција буде завршена Срби немају ни метар над земљом у Хрватској у свом власништву – кажу саговорници „Новости“. – Банија је део Хрватске где се последњих година спроводи систематско отимање српске земље. Прво је почело под плаштом закупа земље за обрађивање па се дошло до масовног куповања српских имања, шума, ливада, широм Баније.

Цена коју Хрвати плаћају за српску земљу је куна и по за метар квадратни, односно дулум земље (10 ари) је 1.500 куна или око 200 евра. Нажалост, многи Срби који данас живе на Банији и вратили су се после протеривања у „Олуји“ и не желе да говоре о отимању земље.

Они који се осмеле да кажу, објашњавају како изгледа процес куповине.

– Чим пристанеш на продају земље, све се заврши за сат времена. Екипа Хрвата дође код тебе и одмах те воде код адвоката. Сви су љубазни и хоће да се посао што пре заврши, прича, за „Новости“, Стеван Бундало из Хрватске Дубице.

Он каже да се у овом делу Баније могу купити српска имања са кућом за 10.000 евра:

– Људи који су остали овде су нажалост стари. Не могу више ни земљу да обрађују, пошто често долазе купци, онда људи на крају и попусте.

Оно што је специфично за Банију јесте и незаконито заузимање српске земље. У овом делу Хрватске постоје на десетине примера да су Хрвати заузели српску земљу и исту годинама обрађују и својатају, а да за то никоме не одговарају.

Адвокат Слободан Перић, родом из Лике, деценијама помаже Србима у борби за права која им је Хрватска одузела. Каже нам да су Срби нажалост на терену изгубили битку са Хрватском,али да је та борба била незаконита, у много чему.

– Хрвати су масовно имали лажне пуномоћи да су изнајмили српску земљу на Банији или Лици и Кордуну, и годинама обрађују српску земљу бесплатно. После неколико година ту земљу или препишу на себе или власник земље не желећи да улази у правне спорове, јер је свестан да је хрватско правосуђе једносмерна улица, исту продаје за неку багателну цену – појашњава адвокат Перић.

Он указује да је посебна прича када Србин хоће да по закону изда земљу неком Хрвату и да то наплати.

– Одмах се појави на стотине правосудних препрека у систему који вас желе одвратити од легализације посла – каже Слободан.

Према његовим речима, једини спас за Србе да задрже земљу у Хрватској јесте да је изнајмљују под закуп Хрватима.

– Треба издржати све процедуре и провести дане и дане по судовима. То је нажалост једини начин. Све остало води до продаје земље или до отимања, јер се праве и лажни папири и земља преко ноћи уместо власника Србина добије власника Хрвата – појашњава Перић.

Никола Пузигаћа, председник Удружења радника и инвалида рада избеглих из Хрватске са држављанством БиХ, каже да не постоји институција и државник, чак и у мешународним оквирима, којима нису пислаи и указивали на отимање српске имовине у Хрватској.

– Тражили смо заштиту наше имовине, наших огињшта, наше земље. Слали смо писма УН, Трампу, Меркеловој… Писали смо и хрватским политичарима да се престане са отимањем српске имовине и да врате оно што је наше – каже Пузигаћа.

Нажалост, како говори, од „Олује“ је прошло 26 година и толико траје отимање свега што је српско на Банији, Лици и Кордуну.

– На Банији је можда и највише видљиво куповање, али и отимање свега што је српско јер тамо је најмање Срба остало – каже Пузигаћа.

Истиче и да постоји решење да се Срби задрже земљу у Хрватској:

– Решење би могло да буде рецимо да Српска православна црква купи српску земљу у Хрватској. Само тако земља може да остане у српском власништву и да људи који су на тој земљи знају да им је нико неће отети.

ПАРАСТОС НА ПЕТРОВАЧКОЈ ЦЕСТИ
НА Петровачкој цести, у месту Јањила, где је хрватска авијација бомбардовала избегличке колоне Србе протераних у злочиначкој операцији Хрватске – „Олуја“ 1995. године, јуче је служен парастос и положени венци на спомен-крст. Хрватска авијација бомбардовала је колоне српских избеглица у селу Јањила, код Босанског Петровца. Убијено је девет цивила, међу којима четворо деце узраста од шест до 13 година, док их је педесетак рањено.

„ПЕНАЛИ“ ЗА НЕОБРАЂЕНЕ ЊИВЕ
ПРЕМА речима адвоката Перића, систем у Хрватској је постављен тако да Србин може остати без власништва над земљом ако не плаћа порез на њено кориштење.

– Ако не обрађујете земљу добијате пенале и врло брзо се сакупи доста новца дуга. Онда уколико то не измирите а најчешће се то не уради земља се препише на државу – каже Перић.

ПОТРАЖУЈУ 50.000 СТАНОВА
ПУЗИГАЋА к аже да Срби поред земље потражују и око 50.000 станова у Хрватзској:

– Одузета су им станарска права, и то без икаквог основа.

Преузето са: Новисти.рс

Нема коментара

Напишите коментар