Суд БиХ наредио расписивање међународне потјернице за Савчићем

Док данас биљежимо бројна реаговања на одлуку Суда БиХ о одређивању притвора предсједнику Борачке организације Републике Српске Миломиру Савчићу због, како је наведено у одлуци Суда БиХ, кршења мјера забране у јавним медијским иступима, која се односе на његов предмет, у послијеподневним сатима услиједио је нови шок.

Суд БиХ донио је наредбу о расписивању међународне потјернице, након што је запримио службену забиљешку од Судске полиције БиХ, да генерал Савчић синоћ није пронађен на кућној адреси у Бијељини.

Суд БиХ генералу Миломиру Савчићу одредио је притвор због кршења мјера забране у односу на предмет који се против њега води, а не због јавних иступа у вези с евентуалним кршењем допуна Кривичног закона БиХ.

Ово објашњење стигло је дан након одлуке о притвору, која је наишла на оштре критике у Српској.

За предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића она је скандалозна и недемократска, а Суд БиХ је, каже, још једном показао једностраност и намјеру да својим пресудама одреди карактер рата у БиХ, по којем би искључиво Срби требало да буду одговорни.

– Овим је директно прекршен члан 2. Устава БиХ којим је загарантовано право на слободу изражавања, као и Европска конвенција о заштити људских права. Суд БиХ ставио се изнад Устава и закона, уводећи као казнену мјеру вербални деликт, што је својствено само аутократским и тоталитарним режимима. Република Српска учиниће све што је у њеној моћи да заштити права својих грађана. Одлука о одређивању притвора генералу Савчићу, као предсједнику БОРС-а, за јавно изговорену ријеч, порука је свим борцима Војске Републике Српске које он представља и заступа – рекао је Чубриловић.

За српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика ријеч је о покушају застрашивања и дисциплиновања Срба, злоупотреби Суда и Тужилаштва. Ово је политичка одлука против највиђенијих људи у Републици Српској, истакао је Додик.

– Чињеница да су само за јучерашње вијећање Суда промијенили тужиоца који је раније био Хрват, а сад су ставили Бошњака који је одмах предложио притвор, говори о томе на који начин се они односе према томе – изјавио је Додик.

Како се борци односе према свом генералу, показује подршка која стиже из свих крајева Републике Српске.

Његови саборци из сарајевско-романијске регије, као знак подршке, најављују мирне протесте.

– Хапшењем генерала Савчића ухапшени су сви борци Републике Српске, јер је човјек који води борачку организацију Републике Српске. Борачка организација је основни стуб Републике Српске јер да није било бораца и Организације, данас не би било ни Републике Српске – нагласио је предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгослав Тушевљак.

Да је циљ Суда БиХ да оптужи и ухапси што већи број Срба, врло често без доказа, да би српском народу наметнуо кривицу и колективну одговорност за грађански рат у БиХ, упозорава ресорни министар Душко Милуновић.

Некадашњи командант 65. заштитног пука Главног штаба Војске Републике Српске Миломир Савчић, осумњичен је за наводне злочине над заробљеним Бошњацима у Новој Касаби у јулу 1995. године, иако је у тим данима био на 50 километара удаљеној Трескавици и Борикама, гдје је заустављао нападе снага тзв. Армије БиХ.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар