Хрватска схватила да је Трговска гора услов за релаксацију односа

Изјава хрватског премијера Андреја Пленковића да до 2028. године неће бити одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори и да ће то релаксирати односе Хрватске и БиХ, нама је само подстрек да појачамо напоре и знак да смо на добром путу да у намјери да спријечимо Хрватску да нам на граници изгради нуклерни објекат, рекао је министарза просторно уређење, грађевинарство и екологију Бојан Випотник.

– Чињеница да је Хрватска схватила да је Трговска гора услов за релаксацију односа двије државе је значајан корак ка нашој коначној побједи – потпуном одустајању од Черкезовца као локације за одлагање радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива ниске и средње радиактивности – навео је Випотник.

Он је истакао да је упорна борба против изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори битка за заштиту живота и здравља и права на опстанак на својим огњиштима више од 250.000 грађана Републике Српске и БиХ у сливу Уне.

Випотник сматра дадоговор Словеније и Хрватске о одгађању одлагања отпада из Нуклеарне електране Кршко на Трговској гори бити додатни подстицај експертима и институцијама на свим нивоима власти у БиХ у заштити права својих грађана и да је прва побједа до коначног циља.

– Поздрављамо договор Словеније и Хрватске, а ми своје активности настављамо истим интензитетом. Почели смо истраживања и наставићемо инсистирати на поштовању међународних конвенција и правној заштити интереса Републике Српске и БиХ – поручио је Випотник.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је Пленковићева охрабрујући сигнал, али неће одмакнути БиХ од планираних активности.

Подсјећамо, Пленковић је данас у Сарајеву рекао да је са Словенијом договорено да се радиоактивни отпад из Нуклеарне електране „Кршко“ настави одлагати на постојећој локацији у оквиру саме електране до 2028. године.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар