Хрватске и муслиманске усташе затрле живот у Битуњи Горњој код Стоца

Хрватске усташе су на данашњи дан 1943. године извршиле масовни злочин над српским становништвом села Битуња Горња, шест километара од Стоца.

Село је тешко страдало од хрватских и муслиманских усташа обучених у њемачке униформе.

У складу са комунистичком идеологијом да треба што више изједначити заслуге за ослобођење земље и сакрити најтеже злочине, посебно на простору фашистичке Независне Државе Хрватске /НДХ/, на једној од кућа у којој је извршен злочин, СУБНОР је 1964. поставио плочу на којој пише да су злочин извршиле „слуге окупатора“.

Није поменута национална припадност жртава, нити су именоване хрватске и муслиманске снаге које су извршиле овај злочин.

У том селу од тада више нема Срба.

Наредног дана, исти злочинци упали су у сусједно село Забрђе /Пољице/ и запуцали на српске чобане и стоку. Заједно су убијени људи, коњи, говеда, овце и козе, а лешеви су остали измијешани.

Хрватске и муслиманске усташе нису оставиле иза себе ниједно живо биће.

О злочинима усташа, а нарочито о учешћу муслимана из „Ханџар дивизије“ у тим погромима над Србима, писао је велики српски писац Мехмед Меша Селимовић.

Усташка НДХ, којој је била припојена данашња територија БиХ, починила је геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

Идеологија усташког покрета, у који су, осим Хрвата, у великом броју били укључени и муслимани, била је заснована на расистичкој и екстремно националистичкој политици, по узору на фашистичке покрете у Европи.

Основна тенденција усташке политике односила се на стварање етнички хомогеног простора у којем неће бити мјеста за припаднике српског, јеврејског и ромског народа.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар