Хуманитарно удружење жена “Дуга“ из Бањалуке препознатљиво по Змијањском везу

У Бања Луци, у Српској улици налази се Етногалерија Хуманитарног удружења жена “Дуга“. У пријатној и топлој атмосфери имала сам прилику да разговарам са госпођом Миром Звонар, извршним директором “Дуге“ и једном од њених оснивача и са младом активисткињом Милицом Спремом, која је уједно и десна рука госпође Мире.

Хуманитарно удружење жена “Дуга“ је прва невладина организација у Републици Српској настала 1992. године спонтаним окупљањем Бањалучанки како би помагале становништву свих националности које се нашло у стању потребе. Тада је циљ удружења био психосоцијална помоћ и опоравак становништва, првенствено жена и деце од доживљених траума. У данашње време, удружење се окреће позитивним аспектима живота и тежи се психолошком и економском оснаживању и подстицању незапослених жена. Поред наведеног, “Дуга“ ради на томе да се сачува традиција и култура, односно народна уметност и да се пренесе на млађе генерације.

Рад ХУЖ “Дуга“ одвија се кроз неколико програма: Психосоцијални програм (Саветовалиште и радна рехабилитација), Етно радионица, Клуб Дуга и Етно галерија Дуга. Удружење “Дуга“ је за своје дугогодишње деловање и рад вишеструко награђивана, а најзначајније награде су сребрна медаља на Међународном сајму жена иноватора за иновацију “Луткица у народној ношњи“ у Сеулу, изложба на EXPO сајму у Шангају, Плакета Града Бања Лука за хуманост 2011. године, учешће у номинацији и уврштавању Змијанског веза на UNESCO листу 2014. године идт.

У оквиру удружења организују се радионице ткања, везења, плетења и керања на којима поред овладавања наведеним радовима, учеснице имају прилику да се упознају, друже и размењују искуства. У склопу активности које удружење организује стварају се пријатељства. У удружењу се израђују ексклузивни и модерни одевни предмети, као и сувенири, уз стручну помоћ етнолога, дизајнера и уметника. Све рукотворине су украшене етно мотивима. Један од најпознатијих, најчешћих и мотив по којем је удружење “Дуга“ препознатљиво је Змијањски вез. Змијањски вез је један од најспецифичнијих и најкарактеристичнијих везова са простора Босне и Херцеговине. Изузетност овог веза се огледа у богатству орнамената, а техника израде веза и колорит су јединствени и посебни у односу на друге везове. По својој специфичности, змијањски вез издваја се како у односу на суседне области, тако и у односу на централни и Западни Балкан. Змијaњски вез карактерише усклађеност, хармонијаи стилска перфекција геометријскх орнамената укомпонованих са тамноплавом болом, односно чивитним колоритом. За разлику од других крајева Босне и Херцеговине у којима је вез представљен у шетири или две боје, на Змијању вез је приказан у једној – тамноплавој боји. Змијањски вез се користи као мотив на одевним предметима, рукотворинама који су у свакодневној употреби. Рукотворине које су израђене и на себи имају мотив веза, на полеђини истог исписано је порекло и опис веза. Одевни предмети са мотивима различитих везова, хаљине, мушке и женске кошуље, ешарпе, шалеви и многи други делови гардеробе такође су у свакодневној употреби, а користе се и као модни детаљи приликом емитовања телевизијских емисија.

Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар