Играма и песмом подигли температуру у хладном Осијеку

У оквиру традиционалне манифестације Дани културе СКД Просвјета који се организују широм Хрватске у Осијеку је у суботу 26. новембра одржан концерт Ансамбла народних игара из Вуковара и Ансамбла народних игара и пјесама „Веселин Маслеша“ из Бања Луке.

Заједнички наступ два фолклорна ансамбла, вуковарског и бањалучког, одушевио је публику окупљену у Дечјем казалишту Бранка Михаљевића у Осијеку. Живахне игре из Славоније, крајева Републике Српске и Србије никога нису оставиле равнодушног па је кореографије публика често испраћала бурним и топлим аплаузима. Овај заједнички наступ одржан је у оквиру традиционалних Дана културе СКД Просвјета.

– Различити културни програми и садржаји одржавају се од Сплита, Ријеке, Карловца, Загреба па тако и вечерас у Осијеку. Дакле, ово је само један у низу догађаја који се организују током новембра и доброг дела децембра. Ову манифестацију започели смо још пре пандемије али све до ове године није била толико видљива. Надамо се да су све те непредвиђене околности сада иза нас и да ће већ од наредне године све ићи у неком бољем и позитивнијем правцу. Следе још позоришне представе а предвиђен је и округло сто поводом тридесете годишњице обнове рада СКД Просвјета који је, као што вероватно знате, 1972. године једнако као и рад Матице хрватске био забрањен јер су то била друштва са националним предзнаком. Рад је обновљен крајем 1992. године. Биће још организоване изложбе слика у Загребу и Ријеци, а у Славонском Броду биће одржан наступ чувене Етно групе Искон из Суботице – рекао је испред организатора члан Главног одбора СКД Просвјета Дејан Јеличић.

Ансамбл народних игара СКД Просвјета из Вуковара основан је 2001. године, а 2019. је проглашен ансамблом од посебног значаја за Србе у Хрватској. За своје наступе награђен је бројним признањима а сачињен је од понајбољих играча са подручја истока Хрватске.

– Вечерас смо се држали игара са нашег подручја Славоније и Барање и помало из Србије. Састав је прилагођен сцени и наступило је толико играча колико је сцена захтевала, а верујем да је и публика била задовољна оним што смо приказали што је уосталом и показала – рекао је директор АНИ-ја Дејан Куруцић.

Сцену у дечјем казалишту богатим и динамичним наступом загрејао је и Ансамбл народних игара и пјесама Веселин Маслеша из Бања Луке који је сарадњу са АНИ-јем из Вуковара започео током претходне године када су имали неколико заједничких наступа. Ово је први заједнички наступ који је резултат њиховог међусобног договора.

– Верујемо да је ово само увод у неке од будућих догађања која ћемо организовати у наредној години. Наш ансамбл је такође институција од републичког значаја, наравно за Републику Српску, а негујемо првенствено игре из Босне и Херцеговине као и игре из бивших југословенских земаља. Зависно од потребе и прилика прилагођавамо и наш репертоар. Када су у питању гостовања ван наше државе увек се представљамо играма карактеристичним за наш крај. Вечерас су то биле кореографије игара из Подгрмеча, Озрена и Требаве те Јања, односно Шипова. Ово је наш први наступ у Осијеку па иако смо раније наступали у јужним деловима Хрватске уназад неколико година ту прилику нисмо имали па нас вечерашњи наступ изузетно радује – истакао је директор бањалучког ансамбла Немања Кнежевић.

Публика у Осијеку је виђеним била веома задовољна, а како и не би када се ради о два заиста добро увежбана и уиграна ансамбла. И приказане ношње биле су заиста раскошне и пуне најфинијих детаља због којих су одисале народном традицијом па је и сцена била веома жива и шарена.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар