Подигнута нова оптужница за Добровољачку

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Керима Лучаревића.

Оптужени се терети да је, за вријеме међународног оружаног сукоба, између дијелова бивше ЈНА и ТО РБиХ на подручју Сарајева, у временском периоду од 3. маја до половине маја 1992. године, у оквиру својих овлаштења, у својству команданта Војне полиције „републичког“ штаба Територијалне одбране БиХ, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права.

Оптужени се терети да, дана 02.маја 1992. године након што је извршен напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивилних лица запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага Уједињених нација, у својству команданта Војне полиције, није предузео нужне и разумне мјере да казни извршиоце убистава и рањавања војника и цивила, спријечи физичко и психичко злостаљање заробљених припадника ЈНА, као и да казни извршиоце ових дјела.

– Оптужница Тужилаштва БиХ односи се и на догађаје од 03. маја 1992. године, који се односе на страдање осам убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, рањавање 24 особе, те заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени, злостављани и затворени у просторијама ФИС-а, Штаба ТО „РБиХ“ у згради Предсједништва БиХ и петом спрату Централног затвора – саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужени се терети да је починио кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва из члана 173., ратни злочин против рањеника и болесника из члана 174., ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175., те противправно убијање и рањавање непријатеља из члана 177., а све у вези са чланом 180. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар