АКТУЕЛНО:

IN MEMORIAM ДУШАН ВУКОЈЕВИЋ МАРС 14. ФЕБРУАР 1949 – 10. МАЈ 2023

Данас је на београдском гробљу Орловача сахрањен Душан Вукојевић Марс.

Када се подсјећамо људи и њихових дјела за живота, код неког стану у неколико реченица, а код Душана не би стала ни у неколико страница. Душан се родио у Оћестову, Сјеверна Далмација, Книн. Од оца Петра и мајке Марије. Отац му је био учесник Другог свјетског рата и од посљедица рањавања преминуо док је Душан био још дијете.

Основну школу завршава у Книну и уписује се у Ваздухопловну школу у Мостару. Мајка након треће године школовања враћа свог јединца кући и уписује га у Школу примијењене умјетности у Љубљану.

Надимак Марс је добио од својих комшија који су рекли када се уписао у ваздухопловну школу: „Овај ће мали одлетјети на Марс“!

Радио је као вајар и клесар све до 1991. године. Када је почео рат у РСК, Марс се придружује свом народу и постаје минер.

– Минери временом постају опасни за себе и друге, јер мисле да све знају, а онда направе један погрешан корак и страдају – тако је увијек говорио Душан у шали док је причао о том тужном априлу 1995. године, када је страдао у минском пољу.

По доласку у протетичку клинику Рудо са високом ампутацијом обје ноге изнад кољена, десне руке изнад лакта и лијевог ока. Био је у најбољим годинама и осјећао се као неко ко ништа не вриједи јер не може да ради. Али за кратко вријеме он је од своје собе направио мали атеље, сликао је и цртао, читао и уређивао часопис Добра Воља.

Недуго потом постаје и потпредсједник Удружења ратних и мирнодопских инвалида и такође уредник чаописа Војни инвалид.

Душан је уз све то и даље сликао, излагао је своје слике широм Србије и у иностранству.

Био је активиста Међународног покрета за забрану и кориштење мина и касетне муниције.

У јануару 2020. године оснива Удружење инвалида, бораца и ветерана Српски ратник чији је предсједник и главни и одговорни уредник часописа Српски ратник

Душан минер, вајар, сликар, писац а надасве добар човјек остаће упамћен код нас, а и млађих нараштаја да памте како су ратови сурови, а и да се уче на његовом примјеру да трагове не оставља само физички већ и умни рад.

Добио је стан солидарности на Канаревом брду у високом приземљу гдје је морао до стана прећи тих фамозних 24 степеника. Упокојио се, лифта није добио…

ВЈЕЧНА ТИ СЛАВА ЈУНАЧЕ!!
ПОЧИВАЈ ТАМО ГДЕ ПРАВЕДНИЦИ ПОЧИВАЈУ!!!!

Редакција Српског кола

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар