Обиљежен Дан ВРС; Додик: 12. мај најважнији датум у историји српског народа

Централним обиљежавањем Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука у касарни Козара, поручено је да је формирање војске био начин да се одбрани слобода српског народа који је у прошлости доживио велико страдање.

– Овај датум – 12. мај 1992. године је веома важан датум у историји српског народа, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик и поручио да је ВРС формирана као оружани, одбрамбени израз борбе за слободу нашег народа на овим просторима.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић рекао је да је српски народ преко ВРС сачувао своје огњиште, своје породице, те поручио да је Република Српска тековина коју младе генерације даље морају да чувају.

Егић, који је био учесник Одбрамбено-отаџбинског рата, изразио је велико поштовање према свим саборцима и демобилисаним припадницима ВРС, као и погинулим борцима.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић рекао је да је Војска Републике Српске сачувала српски народ и територију, омогућивши српском народу слободу на овом простору, због чега се мора чувати Република Српска.

– Слобода нема цијену, српски народ ју је скупо платио у протеклом рату, због чега се мора чувати Република Српска и историјско памћење и сјећање на Војску Републике Српске – истакао је Гогановић.

На стадиону Козара свечаном предајом рапорта команданта Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука бригадира Сретена Милошевића замјенику министра одбране у Савјету министара Александру Гогановићу, након чега су интониране химна Републике Српске „Моја Република“ и химна БиХ.

У Централној спомен-соби служен је парастос за више од 23.000 бораца који су животе дали за стварање Републике Српске.

У име институција Републике Српске вијенац је положио предсједник Српске Милорад Додик, у пратњи предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића, премијера Српске Радована Вишковића и изасланика српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић. Вијенац је положила и делегација Министарства одбране и Војске Србије.

Цвијеће су положиле делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, представника у институцијама Републике Српске, српских представника у институцијама на нивоу БиХ, организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и пензионисани официри и генерали Војске Републике Српске.

Након помена су положени вијенци и цвијеће.

Одлуку о формирању Војске Републике Српске, Скупштина српског народа у БиХ, донијела на засиједању у Бањалуци 12. маја 1992. године.

Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата, 210.000 бораца бранило је и одбранило Републику Српску од којих је 23.801 припадник положио живот у темеље Српске, док их је 40.000 рањено.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар