In Memoriam: Сахрањен је Ненад Трбојевић Периша — чувени тенкиста касарне Логориште

У понедељак је у Књажевцу сахрањен Ненад Трбојевић Периша (77), који је преминуо 13. марта. Иза Ненада су остали ожалошћени син Небојша, снаја Ирена и многобројна родбина, ратни другови и пријатељи. Трбојевић је испраћен уз војне почасти, док су трубачи од капеле до гробнице свирали посмртни марш. По његовој жељи сахрањен је у војној униформи, са беџом Логориште.

Ненад Трбојевић свима познат као Периша рођен је на Кордуну 1944. године као треће дијете, Милоша чувеног борца и старјешине 8. КНОУД и мајке Драгице народног лијечника Кордуна. Његов брат Петар није преживио Други свјетски рат, а брат Бошко био је чувени солиста загребачке рок групе Црно-бјели. Основну школу завршио је у Војнићу и Загребу, а потом средњу Војну школу у Бањалуци. Био је миљеник начелника Војне школе, народног хероја Душана Пекића, легендарног кордунашког генерала и пријатеља његовог оца.

Након извођења вјежби бива повријеђен и пензионисан као подофицир. Пензионерске дане проводио је у родној Војишници поред Војнића, испод обронака Петрове горе, а повремено и у Карловцу.

Периша је живио у браку са супругом Андреом, наставницом из Карловца са којом има сина Небојшу.

За вријеме предратног периода 90-те године активно се укључио у организовање српског народа на Кордуну. 1991. године добровољно се активира у ЈНА у касарну Логориште под командом пуковника Боре Ерцеговца. У једној злочиначкој акцији хрватске војске на Коранском мосту бива заробљен, те ослобођен у размијени заробљеника у околини Петриње.

Како нам је рекао Трбојевићев командант Боро Ерцеговац у то вријеме касарна Логориште је била једина коју усташе у том периоду нису имале у свом посједу, од укупно 24 војна објекта у Карловцу. У Логоришту је био једини случај да је јединица изводила најтежу борбену војну радњу — борба у окружњу и пробој , то је била највећа тенковска битка послије Вуковара.

– Наша касарна је била пуна војних ефектива. Ненад Трбојевић је међу првима са једном малом групом бораца дошао да брани Логориште. Логориште — посљедњи бастионик у Карловцу. Као тенкиста је био неухватљив за противтенковске пројектиле. Истицао се изузетном храброшћу и због тога омиљен међу борцима. Нажалост, заробљен је на Коранском мосту, послије и размијењен гдје је исто доживио голготу.

Учесник је свих борбених акција у 21. Кордунашком корпусу на Кордуну и околини, а посебну акитвност исказао је у Републици Српској на брду Цер приликом пробијања Коридора у саставу здружених јединица МУП-а РСК приликом чега бива тешко рањен.

Ђуро Шкаљац предсједник Удружења 8. Кордунашка НОД,  се говором такође опростио од Перише наглашавајући да је Трбојевић био изузетан пријатељ и борац који је у свом срцу носио Кордун и његов народ.

– Растајемо се од заљубљеника наше Петрове горе, њене околине, која је у њега усадила пожртвовање, љубав и живот са којим је живио до посљедњег даха. Нека остане заувијек запамћена његова преданост праведним циљевима борбе српског народа, љубави према отаџбини и свим Кордунашима.

 

This is box title

 

Пуковник Бора Ерцеговац је најавио промоцију књиге, 21. септембра гдје ће по први пут изнијети у јавности комплетну истину везану за Логориште. Тог дана, би се поред промоције одржао и помен страдалима. Постоје и озбиљне назнаке да ће и једна од улица на Бусијама да добије име у част жртава Коранског моста. Овом настојању како нам је рекао Бора Ерцеговац поред СУБНОР-а Београд, придружила се и Општина Земун, као и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

 

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: Ђуро Шкаљац

Нема коментара

Напишите коментар