ИСТОРИЈСКИ УСПЈЕХ ДГ „СТАРЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ“: Александар Таушан други пут најбољи гуслар

  • Доминација ДГ Стара Херцеговина из Београда обиљежила је 29. фестивал гуслара у Србији који је одржан протеклог викенда у Народном позоришту у Ужицу, а на коме је учествовало више од 80 гуслара.

Појединачни побједник овогодишњег фестивала је народни Александар Таушан, који је поновио успјех из 2017. године.

Друго мјесто освојио је народни гуслар Милан Мрдовић који је од ове године члан ДГ Стара Херцеговина, док је треће мјесто припало Срђану Авдаловићу.

У екипној конкуренцији друго мјесто је освојило ДГ Филип Вишњић, а треће ШГ Сандић из Београда.

Стручни жири ове године су чинили Вељко Ђурановић, Саша Лакетић, Миладин Мојсиловић. др Јово Радош и Драган Куч.

Ово је уједно била прилика да Савез гуслара Србије изрази захвалност Радиши Томашевићу за изузетан допринос у његовању и очувању српске гусларске традиције.

Фестивал је одржан под покровитеством Министарства културе и Града Ужица , а у организацији гусларског удружења “Право у жицу у Ужицу” који се показао као изузетан домаћин.

Предсједница овог друштва Ивана Ивановић се потрудила да свим учесницима фестивала укаже пажњу. Организован је и обилазак града и упознавање са културно историјским наслеђем Ужица.

Савез гуслара Србије је у знак захвалности Ивани Ивановић поклонио икону Светог Василија Острошког и Тврдошког

Дан након историјског успјеха ДГ Стара Херцеговина је у својим просторијама прославила своју славу Светог Вукашина Јасеновачког. Предсједник друштва Слободан Бобан Драшковић је имао пуно разлога за задовољство, јер су колекцији и до сада најтрофејнијег друштва стигла нова четири пехара.

Извор: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар