Иветић: Срби у Посавском кантону остају без воде, хране и основних намирница

Срби на подручја Посавског кантона остају без хране, воде и основних животних намирница и уколико им се хитно не помогне изумријеће и нестати из овог дијела Федерације БиХ, изјавио је предсједник Српског грађанског удружења „Посавина“ из Оџака Дамир Иветић.

Иветић је рекао да је српски народ на подручју Посавског кантона обесправљен и заборављен од институција и власти ФБиХ.

– У Посавском кантону Српска православна црква у посљедње три године није добила ниједну марку помоћи из буџета кантона, иако се обраћала молбама и захтјевима. Исти случај је и са мјесним заједницама гдје живе Срби. Од буџета који узноси 57 милиона КМ мјесне заједнице добиле су само 5.000 КМ – истакао је Иветић.

Према његовим ријечима, Срби у Посавини немају право на изучавање српског језика и писма, али и историје, што је данас најважније.

– Наш народ на подручју Посавине бави се пољопривредом и то им је основни начин за преживљавање, али како немамо воде за стоку и пластеничку производњу тешко успијевамо опстати. Остајемо без хране, воде и основних животних намирница. Уколико се хитно не помогне, српски народ из овог дијела ФБиХ изумријеће и нестати – нагласио је Иветић.

Он је навео да у посљедњих 10 година ниједан представник српског народа на нивоу ФБиХ није посјетио Србе у Посавини и увјерио се у тежину живота, те позвао институције у БиХ, али и невладине организације да реагују на проблеме повратника.

Иветић је подсјетио да је на подручју Оџака био други логор по величини у којем су мучени Срби.

Он је напоменуо да на подручју Посавине данас живи око 80 српске дјеце узраста од једне до 14 година, око 30 средњошколаца и три студента.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар