Иветић: Тамо гдје влада ХДЗ најмање се поштују права Срба

Српски одборник у Општинском вијећу Оџака Дамир Иветић изјавио је да је жалосно што одборници ХДЗ-а у Мостару нису гласали за амандман да се ћирилица нађе на таблама са називима насеља, улица и тргова, те указао да је то један од примјера да се на територији гдје влада ова странка најмање поштују права Срба као конститутивног народа.

– Тридесет година након рата требамо се бавити да ли се ћирилица или латиница као равноправно писмо требају наћи у јавном простору или школи. Ово је још један показатељ да су Срби у Федерацији БиХ доведени на руб пропасти и издисаја и да их за пет или десет година неће ни бити у ФБиХ – рекао је Иветић Срни.

Он је истакао да је у Посавском кантону, гдје је ХДЗ на власти, и кантонална Влада формирана без Срба, мимо Устава и закона.

– Срби у дијелу Федерације тамо гдје је ХДЗ на власти имају највише проблема када су у питању њихова права на рад и на језик и писмо. У Посавском кантону смо доказали да је Влада формирана мимо Устава и свих повеља о људским правима – рекао је Иветић.

Он је напоменуо да се готово свакодневно биљеже и притисци на српски народ у неком дијелу ФБиХ.

– Имамо и терорисање српског народа у многим дијеловима ФБиХ, а о конститутивности и равноправности да не говоримо – рекао је Иветић.

Навео и да се при формирању влада и запошљавању у ФБиХ апсолутно не поштује попис становништва из 1991. године.

– Ми се нажалост морамо борити за основна људска права умјесто да се боримо за бољи живот свих грађана – каже Иветић.

Градско вијеће Мостара јуче је усвојило одлуку о адресном регистру града Мостара и означавању насељених мјеста, насеља, улица и тргова називима, те зграда само на латиници, те одбило амандман Клуба Срба да се на таблама улица нађе и ћирилица.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар