Из хрватског буџета одобрена средства за обнову усташког споменика у Блајбургу

Централни државни уред за Хрвате ван Хрватске додијелио је финансијска средства у износу од 200.000 куна (један евро вреди око 7,5 куна) из буџета грађана контроверзној организацији Почасни блајбуршки вод за обнову усташког споменика на Блајбургу у Аустрији, пише данас хрватски портал Индекс.

У одлуци стоји да је Почасни блајбурши вод – у чијем су руководству ражаловани ХДЗ-овци старије генерације Владимир Шекс, Милан Ковач и Вице Вукојевић – добио 200.000 куна за „санацију оштећења на спомен-подручју на Блајбуршком пољу.

Оштећење које се спомиње, подсјећа портал, заправо је љетошња интервенција аустријске државе на спорном споменику ликвидираним усташама на Блајбургу, на којем се налазио усташки грб.

Аустрија је годинама била фрустрирана јер се на њеној територији одржава оно што су европски медији описивали као „највећи неонацистички скуп у Европи“ па је чак промијенила Закон о забрани истицања фашистичких симбола да би у њега укључила и позната усташка обиљежја.

Након тога Аустрија је забранила усташки дернек на Блајбургу, који се годинама одржавао у организацији Хрватске бискупске конференције, Почасног блајбуршког вода, а под покровитељством Сабора.

Љетос су, пак, аустријске власти наредиле да се с неугледног и умјетнички безвредног споменика, насталог на иницијативу Павелићевог интимуса и католичког свештеника Вилима Цецеље, уклони грб с првим бијелим пољем, који Аустријанци у овом контексту дефинишу као фашистички симбол.

Због тога је хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман протествовао код аустријског колеге Александра Шаленберга тражећи да се усташки грб врати на споменик.

МВЕП је, подсјећа портал, реаговао протестном нотом, у којој је истакнуо да је „сам грб вијековима био саставни дио хералдике Хабсбуршке Монархије и као такав често је истицан на разним историјским грађевинама и у разним историјским списима, те стога нема и не може имати противуставне конотације“.

Наведено је и да је „проглашење историјског хрватског грба фашистичким симболом непотребно наштетило угледу Републике Хрватске“ те да такво тумачење Хрватска „најоштрије одбацује“.

Аустрија није показала разумијевање за протестну ноту Хрватске, али се чини, пише Индекс, да Хрватска садда преко Почасног блајбуршког вода планира да створи још један дипломатски скандал.

Иначе, колико је сулудо понашање ХДЗ-ове владе у овом случају најбоље се може разумјети ако се замисли ситуација у којој Аустрија или неки њени држављани на територији Хрватске поставе споменик са „свастиком“, а на могућу реакцију хрватских власти реплицирају како је ријеч о старом хиндуистичком симболу, који нема никакве везе с аустријским фашизмом и да им стога није јасно у чему је проблем, пише портал.

Упит у вези овога портал је послао Центраном државном уреду за Хрвате изван Хрватске, а одговор ће, кажу, објавити када га добију.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар