Милорад С. Кураица организовао пут у родни крај Доситеја Обрадовића

Милорад Кураица, Далматинац из Плавна, цијели свој живот је посветио изучавању знаменитих Далматинаца, знаменитих Срба, а посебну пажњу посветио је Доситеју Обрадовићу. Те је из тог разлога, организовао историјско путовање 25. новембра у родни крај Доситеја Обрадовића у Семартон, Чаково и Темишвар.

На пут 25. новембра кренуло је 62 путника из Суботице, Бачке Тополе, Ловћенца, Новог Сада, Београда, Батајнице, Нових Бановаца, Кикинде, Великог Банатског Села и Руског Села.

Доситеј Обрадовић био је српски филозоф, просветитељ, реформатор и највећи српски књижевник XVIII вијека. Рођен је у Чакову, а преминуо 1811. у Београду.

Посјетили су гроб Доситејеве мајке Круне Паункић у Српском Светом Мартону (Семартон), Доситејеву родну кућу у Чакову и Музеј банатскога села у Темишвару, гдје је уз пригодан програм отворена, сада већ позната изложба Милорада Кураице Доситеј и српско Плавно 1769–2019.

Приликом посјете гроба Круне Паункић присутнима се обратио др Војин Калинић и изразио велико задовољство због посјете гроба, како је рекао велике српске мајке. Том приликом је прочитао и пригодну молитву за покој душе „велике жене српске историје”.

„Круна Паункић, мајка Димитрија или Доситеја Обрадовића књижевника и просветитеља српског.

Семартонска омладина је 1905. године уз јужни црквени зид старог храма поставила мермерну пирамиду њој у част и спомен. На споменику пише: „Круни, матери незаборављеног Србина Доситеја Обрадовића.”

Након обиласка Доситејеве куће у Чакову, свечано је отворена изложба Милорада Кураице Доситеј и српско Плавно 1769–2019. у Музеју банатског села.

Овом приликом припремљен је и богат културно-умјетнички програм у којем су учествовали: Миодраг Миша Близанац који је отпјевао пјесму Востани сербие, Милан Вашалић маестрално је свирао на диплама, Софија Гердијан и Средоје Топаловић рецитовали су своје пјесме посвећене Доситеју Обрадовићу.

док је проф. др Никола Грдинић уз пригодну бесједу отворио постављену изложбу и овом приликом уручио прву пресоналну енциклопедију у нашој култури „ENCYCLOPEDIA DOSITHEANA”.

Након Музеја банатскога села изложба остаје трајно у Гимназији Доситеј Обрадовић у Темишвару.

Милорад Кураица је понио предивне утиске из Темишвара.

– Сви путници су добили бесплатно по примјерак књиге Милорада Кураице Доситеј и српско Плавно, а домаћинима у Српском Светом Мартону (Семартону), Чакову и Темишвару поклоњено је стотињак књига, а гимназији и Сабрана дјела Доситеја Обрадовића, које је издала Задужбина Доситеј Обрадовић из Београда. Такође, сви путници су добили брошуру о постављеној изложби штампаној на румунском језику, али легенде су писане двојезично, на румунском и српском језику – рекао је Кураица.

Милорад Кураица се посебно захваљује истинском пријатељу и домаћину др Андреју Милину те Миодрагу Грубачком и свештенику Љубомиру Матићу.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: Благоје Ацан

 

 

 

 

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар