Избори потврдили – Срби у ФБиХ сведени на статистичку грешку

Протекли избори показали су да су Срби као конститутивни народ у Федерацији БиХ сведени на статистичку грешку.

Види се то из чињенице да партије са сједиштем у Републици Српској нису освојиле ниједан мандат у Представничком дому федералног парламента. Успјели су ући једино у скупштинту Кантона 10, гдје су Срби већина у Дрвару, Грахову и Гламочу.

Поразно је што ће Клуб Срба федералног парламента већински попунити бошњачке и хрватске странке са подобним Србима.

У три од десет кантона српске странке нису учествовале на изборима јер Срба у тим дијеловима Федерације нема ни у траговима. У преосталих седам кантона освојиле су тек 7.574 гласа.

У поређењу са 550.000 Срба колико их је до рата живјело на простору садашње Федерације, виде се размјере нестанка српског народа. 2013. године по попису их је било је 56.000, а деценију касније мање их од 40.000.

Ситуација је посебно алартмантна у Кантону Сарајеву у чијим општинама је до рата живјело више од 100.000 Срба. На посљедњим изборима за кантоналну скупштину СНСД, СП и СД освојиле су нешто више од 650 гласова, недовољно за мандат

Предсједник Градског одбора СНСД-а Сарајево Драго Ковач пита ко ће представљати Србе у органима овог кантона и Федерације БиХ.

– Очито је да ће то поново бити бошњачке странке које ће наћи неке своје Србе, а аутентичних Срба нема. Сарајево као главни град БиХ остаје без једног конститутивног народа – истиче Ковач.

Срби као цјелина још опстају у Дрвару, Грахову и Гламочу, гдје су и до рата били већина. Српске странке у тим општинама освојиле су близу 5.000 гласова, довољно за четири посланичка мандата у скупштини Кантона 10 и избор пет делегата у Клубу Срба федералног парламента.

Одлуком Кристијана Шмита Клубови народа повећани су са 17 на 23 и извјесно је да ће српске делегате предложити бошњачке и хрватске странке.

– Направила се таква математика да се увијек могу изабрати они Срби који су се нашли на листима странака са сједиштем у Федерацији или Срби који се изјашњавају од избора до избора, односно мијењају националност – каже Горан Броћета, делегат у Клубу Срба у Парламенту ФБиХ.

Бирањем Срба у кантоналне и федералне институције бошњачке странке дају привид мултиетничности тог ентитета и маскирају поразну чињеницу да је Срба мање од три одсто, за разлику од Републике Српске, гдје су партије са сједиштем у Сарајеву изабрале потпредсједнике Српске и пет посланика у Народној скупштини.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар