Изетбеговић тражи да се одобри ношење хиџаба и браде у Оружаним снагама БиХ

Бакир Изетбеговић, председник СДА и заменик председавајућег Дома народа у БиХ, поднео је апелацију Уставном суду БиХ којим тражи испитивање уставности Правила службе Оружаних снага БиХ, којим се не дозвољава ношење браде и хиџаба.

Уставни суд БиХ објавио је дневни ред за седницу која ће бити одржана 2. и 3. децембра ове године, а на дневном реду ће се, између осталог, наћи и спор Републике Српске и БиХ у вези са концесијом за хидроелектрану Бук Бијела, у којој већину власништва има Србија, иницијатива да Уставни суд покрене процедуру утврђивања способности Милорада Додика за обављање функције, али и Изетбеговићева апелација у вези са Правилом службе ОС БиХ.

Лидер СДА захтев за оцену уставности упутио је након што је Суд БиХ одбацио тужбу припаднице ОС БиХ Емеле Мујановић против Министарства одбране, која је сматрала да је дискриминисана зато што јој није дозвољено да носи хиџаб. Поред Мујановићеве, судови су одбацили и тужбе неколико мушких припадника ОС БиХ који су тражили да им се омогући ношење браде, преносе медији у БиХ.

Коментаришући Изетбеговићеву апелацију, заменица председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да је она „најбољи доказ какву државу Изетбеговић заговара“.

Према њеним речима, муслиманска држава како је замишља Изетбеговић требало би да омогући ношење хиџаба и браде у ОС БиХ како то налажу верски обичаји исламских земаља.

Мајкићева је, у изјави за Срну, истакла да Изетбеговић рачуна да ће му његова два члана СДА у Уставном суду БиХ и три судије странца омогућити да се „у име поштовања људских права верника исламске вероисповести“ у касарнама ОС БиХ убудуће сусрећу војници са брадом или припаднице ОС БиХ са хиџабом.

Преузето са: Политика

Нема коментара

Напишите коментар