Изложба „Логор на Београдском сајмишту” у Народном музеју Србије

Изложба „Логор на Београдском сајмишту (1941-1944)” биће отворена сутра у 13 часова у Народном музеју Србије, симболично на дан почетка интернирања у Јеврејски логор Земун 1941. године.

Поставка, у организацији Меморијалног центра „Старо сајмиште”, представиће драматичну трансформацију Београдског сајмишта од симбола привредног напретка, савремене архитектуре и места повезивања младе Краљевине Југославије са светом до места масовног заточења, смрти и разарања.

Држећи се хронолошког редоследа, посетиоци ће имати прилику да се упознају са две најважније историјске фазе Београдског сајмишта: Јеврејски логор Земун, у којем су били интернирани сви преостали Јевреји из Србије, делом и Роми као и Прихватни логор Земун у којем су били интернирани пре свега српски цивили и припадници устаничких покрета са подручја усташке НДХ, Србије и региона, саопштено је из Народног музеја Србије.

Меморијални центар „Старо сајмиште” је републичка установа културе основана 2022. године са циљем да негује сећања на жртве Јеврејског пролазног логора Београд – Топовске шупе, Јеврејског логора Земун и Прихватног логора Земун на некадашњем Београдском сајмишту.

Поред музеолошке делатности, установа се бави едукативном и научно‐истраживачком делатношћу. Меморијални центар „Старо сајмиште” обавља и послове у вези са реконструкцијом, адаптацијом и уређењем постојећих аутентичних објеката на Старом сајмишту.

Преузето са: Политика

Нема коментара

Напишите коментар