Изложба „Змијањски вез“ отворена у Историјском архиву града Новог Сада

Изложба „Змијањски вез“ отворена je 16. августа у Историјском архиву града Новог Сада. Носилац пројекта је Удружење грађана „Змијање“ из Каћа, уз подршку Градске управе за културу, Историјског архива града, АП Војводине и Републике Српске, а дјела приказана на изложби стварале су различите генерације чланова Удружења, како старији, тако и предшколци. Изложба је отворена до 26. августа. Одјељење за нематеријално културно наслеђе Републике Српске је поднијело прву номинацију 2013. године за УНЕСКО-ву  листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, а од 2014. се сматра нематеријалним културним наслеђем човечанства.

Предсједник Удружења грађана „Змијање“ Ђорђе Пантелић је рекао да удружење  његује традицију и обичаје свог краја и наставио: „Поред наших чланова, радове на овој изложби стварала су дјеца из предшколских и школских установа, а посебно смо поносни на чињеницу да су нам се у томе придружили и људи других националности, генерално сви који су у томе препознали квалитет. Наша теза је да „од Кочићевог Змијања до Змајевог Новог Сада“ обухватимо и ујединимо све вриједности и уткамо их у заједничку нит. Већи дио овог веза садржи неке фрагменте чак из неолита. Не смијемо се одрећи историје јер све је то дио нас“.

Змијањски вез је дjело српског народа из области Змијање родног краја књижевника и народног трибуна Петра Кочића. Змијање је област у сјеверозападној Босни, односно у западном дијелу Републике Српске насељен српским становништвом. У административно-територијалном погледу Змијање данас не постоји као посебна организациона јединица. Оно се налази на граничном подручју града Бањалуке, и општина Мркоњић Град, Сански Мост, Рибник и Кључ.

Змијањски вез представља посебну технику коју су практиковале жене на Змијању. Користи се за украшавање женске одјеће и предмета у домаћинствима, укључујући вјенчанице, мараме, хаљине и постељину. Плаве нити на бијелом платну основа су змијањског веза. Мотив кола у облику ромба најчешће се уочава у змијањском везу. Оно симболише небо и један је од симбола божанства, док је ромб женски симбол који означава плодност.  Колико је змијањски вез познат и заштићен као нематеријално наслеђе говори и чињеница да је власница једног веза и свјетски позната глумица Моника Белучи. Такође, славни српски режисер Емир Кустурица поклања змијањски вез својим гостима.

Отварању изложбе присуствовали су, између осталих, помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић, директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев, директор Покрајинског Фонда  за избеглa, расељенa лицa и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило и бројни други гости и пријатељи.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар