ИЗРАЕЛИ: СТРУКТУРЕ СДА УНИШТИЛЕ СРПСКУ ЗАЈЕДНИЦУ У САРАЈЕВУ

Предсједник Независне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године Рафаел Израели изјавио је да је Комисија током истраживања дошла до чињеница о уништењу српске заједнице у овом дијелу града од поличко-војних структура СДА.

Израели је, учествујући у Београду на онлајн међународној конференцији „Резултати рада међународних независних комисија: српске жртве у грађанском рату у Сарајеву 1991–1995. и жртве свих народа у региону Сребренице 1991–1995 године“, истакао да су ове структуре биле увезане са глобалним радикалним исламистичким структурама као што су „Муслиманско братство“ и други, а циљ им је био стварање муслиманске државе БиХ.

Он је нагласио да су међународни западни медији углавном извјештавали једнострано о овом сукобу и често извртали чињенице о страдању српског народа или чак фабриковали наративе о „злим Србима и недужним муслиманима“.

Израели је додао да се Комисија у свом истраживању није бавила питањем ко је крив или ко није крив током ових догађаја, већ искључиво научно-стручним истраживањем и утврђивањем чињеница о страдању Српског народа у дијелу Сарајева под муслиманском контролом.

Предсједник Независне међународне комиисје за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године Гидеон Грајф, интерпретирајући резултате истраживања Комисије, навео је да на основу процјене губитака базиране на изјавама преживјелих свједока у пробоју и извјештајима такозване Армије БиХ, са великом вјероватноћом се може тврдити да је током цијеле руте кретања колоне страдало у борбама, међусобним обрачунима и самоубиствима између 4.000 и 5.000 људи.

„На основу анализираних података, заједнички став Комисије је да је минималан број заробљених између 1.500 и 2.000, а максималан између 2.500 и 3.000 људи“, истакао је Грајф.

Он је изразио очекивање да ће рад Комисије допринијети заједничком суочавању са прошлошћу и бољем разумијевању универзалне истине о достојанству и вриједности сваког људског живота.

Потпредсједник Независне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву 1991-1995. године Виктор Безрученко као дугогодишњи официр и званичник УН-а у Сарајеву и БиХ рекао је да се сукоб и БиХ може назвати искључиво грађанским ратом.

„Уколико је било агресије на БиХ то се може сагледавати у војним операцијама Хрватске која је вршила нападе на територије Републике Српске“, истакао је Безрученко.

Он је рекао да је политика и план СДА у Сарајеву на челу са Алијом Изетбеговићем био да уништи српски народ у том граду, истичући да се данас може јасно видјети да је тај план успио, јер је српска заједница у муслиманском дијелу Сарајева уништена у потпуности.

Према његовим ријечима, муслимански дио Сарајева није био под опсадом српских снага већ под блокадом, као што су српски дијелови Сарајева били под муслиманском блокадом.

„Република Српска је у јуну 1992. године уступила међународни аеродром у Сарајеву УН-у, те је током рата стизала велика количина хуманитарне помоћи у муслимански дио Сарајева, а око 20 одсто те помоћи је ишло за потребе такозване Армије БиХ“, истакао је Безрученко.

Он је закључио да су Алија Изетбеговић и структуре СДА били упућени и знали су за злочине над српским грађанима овог дијела Сарајева и за уништење српске заједнице у овог граду.

Стручњак за међународно кривично и хуманитарно право у Независној међународној комисији за страдање свих народа у регији Сребреница од 1992-1995. године Маркус Голдбах рекао је да се након темељне истраге ове Комисије закључује да се у Сребреници „није догодио нити појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште“.

„Иако Комисија не сматра убиства која су се догодила око Сребренице `геноцидом`, она уважава чињеницу да су хиљаде људи углавном ратних заробљеника убијене на најстрашнији начин и да одговорне за ове гнусне злочине треба казнити“, истакао је Голдбаx.

Он је рекао да налази Хашког трибунала о наводном геноциду неће издржати тест времена, јер је Комисија увјерена да се злочини у Сребреници не могу сматрати геноцидом према одредби Члана шест А Римског статута у комбинацији са образложењем да се такво понашање мора догодити у контексту обрасца сличних поступака усмјерених против те групе или да је то понашање само по себи могло проузроковати такво уништење.

У Београду у Руском дому у Београду о резултатима рада међународних комисија за Сарајево и Сребреницу говорили су извршни директор фондације „Горчаков“ Леонид Драчевски, руководилац Центра за Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука Јелена Гускова и бивши министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић.

Предвиђено је и обраћање отправника послова Амбасаде Србије у Руској Федерацији Славољуба Царића.

Резултате рада Комисије за страдање Срба у Сарајеву ће онлајн представити њен предсједник Рафаел Израели и члан комисије Виктор Безрученко, а на исти начин обратиће се предсједник Комисије за Сребреницу Гидеон ГрајФ и члан тог међународног независног тијела Маркус Голдбах.

Организатори конференције су Фондација „Горчаков“ и Међународни институт за развој научне сарадње.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар