Једна деценија Завичајног удружења Далмација Суботица

Поводом десетогодишњице Завичајног удружења Далмација Суботица, 12.6. организована је свечана академија у  вијећници Градске куће у Суботици, том приликом је премијерно у Суботици емитован  дугометражни документарни филм о академику Јовану Рашковићу Међ народом и међ сном.

Свечаности су присуствовали градоначелник Суботице Богдан Лабан, и директор Фонда за помоћ избјеглим и расељеним лицима Душко Ћутило, академик Драган Шкорић из Српског друштва Др Јован Рашковић који су уступили овај филм ЗУ Далмација Суботица.

Шпиро Лазиница, предсједник Удружења је упознао присутне са досадашњим радом Удружења које је основано 12.6.2010.

– Организовали смо постављање изложбе, у више градова Србије, којом је обиљежен боравак и просвјетитељско дјеловање Доситеја Обрадовића, за вријеме његовог боравка у Далмацији; културно вече посвећено нашем познатом далматинског гуслару и диплару Обраду Милићу, поводом његовог 80. рођендана; културно вече посвећено хероини Дијани Будисављевић Обексер, вече посвећено познатом далматинском књижевнику Сими Матавуљу, пјесничко вече Јованке Савић Вукановић, познате крајишке пјесникиње, која сада живи у Подгорици, књижевно вече посвећено познатој књижевници и пјесникињи, са Косова и Метохије, Весни Т. Томић, изложбу, посвећењу години дјела и стваралаштва Саве Мркаља, познатог крајишког книжевника, пјесника и филозофа, организовали смо вече посвећено познатом далматинском књижевнику Јовану Радуловићу, вече посвећено нашем земљаку, бившем ректору Богословсловије у Сремским Карловцима, Милошу Паренти, организовали смо вече посвећено Герасиму Зелићу, архимадриту манастира Крупа, код Обровца, вече посвећено познатом крајишком јунаку Стојану Јанковићу – рекао је Лазиница.

Поред набројаних активности организовали су промоцију књига Саве Штрпца, у којима је приказао страдање нашег народа у посљедним ратним догађањима на подручју Крајине, организовали су прикупљање донаторских средстава за обнову „Братске куће“  у Плавну, гдје је једно вријеме боравио и просвјећивао тамошњи народ Доситеј Обрадовић, чија је обнова при крају.

Поред културних догађаја организују и спортске активности – четири годишња турнира у далматинској традиционалној игри на карте, названој „бришкула и трешет“, као и турнире у народној игри балоте – буће, већ 8 пута до сада.

Од 2011. године до сада редовно одлазе у манастир Крушедол на Фрушкој гори на традиционални црквени Сабор крајишких Срба, такође посјећују и Личку олимпијаду у Апатину, и манифестацију коју организује Отаџбински покрет из Новог Сада.

– Организовали смо пут нашим земљацима из Жегара, како би посјетили родни крај и манастир Крупу, организовали смо одлазак и учешће на Крајишком културно-привредном сајму, који се одржава у Новом Саду.

Водитељ програма је био суботички глумац Бошко Бошков, који већ дуже вријеме успјешно сарађује са овим удружењем, и потакнут пријатељством са истакутим чланом ЗУ Далмација Милорадом Кураицом, написао је пјесму Далмација.

Народни пјевач Андрија Бајић је запјевао, а нашалио се са организаторима поручивши им да га сљедеће године за говорницом чека букара вина. На ову свечаност је са собом довео и младу колегиницу Светлану Томић.

СКЦ Свети Сава одбио да се академија одржи у Задужбини Душана Радића.

Завичајно Удружење Далмација послало је молбу да се ова свечаност одржи у просторијама СКЦ Свети Сава.  Међутим СКЦ је одбио, са образложењем да се у тим просторијама одржавају само свечаности које они организују. Револтиран таквим ставом Милорад Кураица нам је рекао да је та зграда задужбина Душана Радића коју је он оставио српском народу.

– Задужбина, коју је основао, како стоји у оснивачкој повељи, треба да служи верским, националним, просветним и добротворним сврхама. И ми смо Срби, а симболично смо хтјeли да филм о Јовану Рашковићу пустимо баш у просторијама СКЦ Свети Сава, јeр је Рашковић учествовао у оснивању тог центра, и држао говор 1991. промотивни говор.

Изненађен овом одлуком био је и Драгомир Лалић из Отаџбинског покрета из Новог Сада, који је рекао да је изненађен одлуком СКЦ да не допусти  Завичајном удружењу Далмација да прикажу  филм о Јовану Рашковићу у Задужбини Душана Радића.

– Јован Рашковић је изузетна личност за српски народ, а културни центар Свети Сава има тај предзнак српски. Култура нам је и овако у запећку, поготово култура сјећања. Зато би требало да подржимо једни друге у настојању да освијетлимо значајне личности из наше прошлости.

Овом приликом је уручена захвалница градоначелнику Суботице Богдану Лабану.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото приватна архива

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар