Запад и бошњачки лоби спремају ревизију догађаја из деведесетих: Уз Косово „гурају“ Дејтон и Сребреницу

ПРИТИСЦИ поводом Косова и Метохије и наставак дијалога само су део тешког међународног распореда који чека Србију у наредним месецима. Упоредо с појачаном иницијативом Америке и Европе да се постигне договор о нормализацији односа са Приштином, поједини кругови у ЕУ и САД спремају се да на 25-годишњицу злочина у Сребреници, 11. јула, питање признања геноцида поново наметну као кључну регионалну тему и слабљење позиција наше стране пред, можда и одлучујући, дипломатски бој за јужну покрајину.

Уз поменуту иницијативу, коју подгревају бошњачки лобисти на Западу, трају и константни покушаји демонтирања „Дејтона“ и централизације БиХ, што би у перспективи значило институционално укидање Републике Српске.

Део ових опасних намера је, као упозорење, нашим званичницима пренео шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. А то би требало да буде и тема састанка првог човека Србије Александра Вучића са председником Руске Федерације Владимиром Путином, који је заказан за уторак, четири дана пре сусрета представника Београда и Приштине у Белој кући.

Лавров је, према нашим сазнањима, такође поручио да Русија неће дозволити да Американци наметну било какво „инстант“ решење за Косово, на штету Србије и њеног територијалног интегритета. Да се спремају снажни притисци, високи гост из Москве наговестио је и у јавном обраћању, наводећи да се не сме дозволити да се решавање питања КиМ „уклапа у вештачке рокове“. Нагласио је, такође, и да Русија неће дозволити ревизију историје Балкана деведесетих година.

– Москва ће се на све могуће начине успротивити преправљању Дејтонског мировног споразума којим је завршен рат у БиХ – изјавио је Лавров.

Он је истакао да је са Вучићем разговарао о ситуацији на Балкану, у контексту и 25 година од потписивања Дејтонског споразума и низа других догађаја.

– Ми и наши српски пријатељи делимо исти став. У овој ситуацији ћемо учинити све што је могуће да спречимо покушаје да се преправљају одлуке из Дејтонског мировног споразума – истакао је Лавров.

Он је нагласио да такви покушаји могу да буду у складу са покушајима „регионалних колега“ да преправљају историју: – Угасићемо покушаје да се преправља историја Другог светског рата и догађаја који су се на Балкану десили пре 25 година.

Да ситуација није повољна за Србију, може се наслутити и из изјава изасланика америчког председника Ричарда Гренела, који организује састанак у Вашингтону. Иако месецима стижу сигнали и гласине да је Америка не само спремна на уступке Србији већ и да настоји да наметне неку врсту поделе територије КиМ, Трампов емисар се сада ограђује од те идеје.

Он је за Фокс њуз, рекао да је замисао о размени територија потекла од бившег америчког саветника за националну безбедност Џона Болтона.

– Тренутно сам у другачијој позицији због ситуације коју је створио Болтон, чији се став разликовао од става председника Трампа у односу на Косово и Србију. Све време сам морао да се борим са гласинама о размени територија, што никако није Трампова политика. Обе стране кажу да су то чуле од Болтона, који је водио своју политику уместо да је заступао председникову.

С обзиром на „рат“ који воде Трамп и Болтон, због његове књиге о периоду када је био у Белој кући, карактерисање идеје о подели територије као Болтонове оставља утисак да се од ње – и пре него што је предложена – одустало.

Члан америчког Савета за спољне послове и професор Универзитета Џорџтаун Чарлс Капчан, међутим, ствари види нешто другачије. Он је рекао да претпоставља да је идеја о размени територија још „на столу“:

– Сматрам да треба да буде „на столу“, али не зато што мислим да у том смеру треба да иду преговори и нисам присталица те опције. Међутим, ако је размена територија једини начин да две земље постигну споразум, осигуравајући трајан мир – онда нека то буде део разговора.

This is box title

ПОМПЕО ПИСАО ХОТИЈУ О ДИЈАЛОГУ

АМЕРИЧКИ државни секретар Мајк Помпео рекао је јуче да Косово мора бити спремно да настави преговоре са Србијом што је пре могуће:
– Поздравили смо одлуку ваше владе о укидању свих мера реципроцитета за српску робу, што је означило кључни корак у поновном покретању процеса дијалога – навео је Помпео у писму које је упутио председнику приштинске владе Авдулаху Хотију, уз честитке за његов избор.

Преузето са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар