Још један споменик Николи Тесли у Канади

У граду Хамилтону, на обали Онтаријског језера отркивен је споменик Николи Тесли поводом 125. годишњице како је у овај канадски град добио електричну енергију по Теслиним патетнима. У оближњем месту Сент Катарину 12. новембра 1898. године пуштана је у рад хидроелектрана која је после Нијагаре била друга електрана у том делу Канаде. Електрификација је омогућила Хамилтону да постане велики индустријски центар. Ауторица споменика висине четири метра урађеном од алуминијума је Љиљана Оташевић из Торонта.

Током свечаног откривања споменика 12. новембра 2023. године члан канадског парламента Чад Колинс је истакао да споменик представља део историје Хамилтона као „електричног града“. Генерални конзул Републике Србије у Торонту Небојша Татомир је говорио о делу и животу Николе Тесле и изразио своју захвалност српској заједници и свима који су допринели подизању споменика.

Иницијативу за постављање Теслиног обележја у Хамилтону је пре десет година покренула је Образовна корпорација Никола Тесла. Њен оснивач и председник Верослав Ђурђевић захвалио се Граду Хамилтону који је дао одборење за постављање споменика и доделио већину новчана средства, док је мањи део средстава обезбедила ова организација. У старој згради Електране, која датира из тога периода, припређена је презентација о значају Николе Тесле и његових изума у развоју тога града али и човечанства.

У Хамилтону који се налази на средини пута од Торонта до Нијагаре живи бројна српска заједница. Пре неколико година успели су да на предлог Теслине обарзовен корпорације код локалних власти издејствују да један од централих булевара који повезије Хамилтон и суседни град Бурлингтон са аутопутем добије назив Булевар Николе Тесле.

С. Данчуо

Фото: Теслина образовна корпорација
Нема коментара

Напишите коментар