АКТУЕЛНО:

Срби у Чикагу прославили Видовдан

Српска народна одбрана, најстарија српска организација у Америци, у недељу 25. јуна 2023. године је одржала Видовданску прославу и обележила Славу Светог Лазара Косовског. Свечаност је одржана у Манастиру Нова Грачаница. После литургије која је одржана у манастирском храму у оближњој сали је одржан свечани банкет.

 

Том приликом гостима се обратило више говорника међу којима су били владика средње-западоамерички и новограчанички Лонгин, генерални конзул Републике Србије у Чикагу Дамјан Јовић, професор на Универзитету Нортвестерн Милан Мркшић, новоизабрани председник Српске народне одбране у Америци Никола Марић и домаћин Славе Владо Бјелопетровић. У својим обраћањима они су позвали Србе у Америци да негују српски језик и обичаје и да буду верни српској вери и цркви. Такође су поделили забринутост поводом најновијих дешавања на Косову и Метохији.

У уметничком програму чланови Фолкорног ансамбла „Око соколово“ извели су сплет игара из Србије и отпевали неколико песама на тему Косова. Глумац Српског позоришта у Чикагу Миленко Шишарица рецитовао је песму Милутина Бојића „Плава гробница“.

У току свечаности владика Лонгин је професору Милану Мркшићу уручио орден Светог Мардарија Либертвилског.

Видовданској свечаности Српске народне одбране присуствовали су бројни гости, како појединци, тако и представници скоро свих српских организација које делују у Чикагу.

Дан раније у суботу 24. јуна 2023. године одржан је 82. конгрес Српске народне одбране у Америци на којем су изабрани Централни и Надзорни одбор. Конгрес је за председника изабрао проф. мр Николу Марића из Кливланда. Ранијем председнику Небојши Живковићу, који је на челу ове организације био од 2015. до 2020. године, додељена је повеља

Српску народну одбрану у Америци је 1914. године основао српско-амерички научник Михајло Пупин, а међу осталим председник је био и српски песник Јован Дучић. У исторји дужој од једног века истакла се бројним активностима мећу српском дијаспором које су често пута имале запажене одјеке и у америчком друштву.

С. Данчуо

Извор: Banija Online

Нема коментара

Напишите коментар