Још једном понижене Јошаничке жртве

Предсједник Предсједништва Борачке организације Фоча Срђан Станковић оцијенио је данас да је пуштање на слободу без било каквих мјера забране за шесторицу осумњичених за свирепи злочин над српским цивилима у Јошаници на Никољдан 19. децембра 1992. године, још једно понижавање жртава и увреда за преживјеле.

Станковић је нагласио да у раду правосудних институција БиХ нема ништа ново и нормално, јер због злочина над Србима нико није осуђен или задржан дуже од пет дана.

„То је један невиђен злочин да се дјеца од двије године закољу на кућном прагу, да то 30 година нико није осудио, да се држи у ладицама, а зна се појединачно ко је дјецу убио. Више нико не зна шта је већи злочин Тужилаштва што тај предмет држи у ладици 15 година или оних који су убијали дјецу“, рекао је Станковић Срни.

Он је истакао да посебно боли то што су осумњичени пуштени на слободу само дан након 30 година од овог злочина.

„То је један вид увреде и понижавања свих који су страдали у Јошаници, да их кобајаги ухапсе уочи Никољдана, а други дан Никољдана их пусте. И то је нека врста злочина“, оцијенио је Станковић.

Он је навео да се у Борачкој организацији Фоча не могу ничему надати, ако је тачно да су осумњичени пуштени без икакве мјере забране.

„Можда су данас у Турску отишли, не надамо се ничему – ни хапшењу ни пресудама, јер то нас је до сада Тужилаштво навикло“, закључио је Станковић.

Оваквом одлуком Тужилаштва разочарани су и у општинској Организацији породица погинулих из које, ипак, поручују да не губе наду да ће оптужнице ускоро бити подигнуте.

Шесторица осумњичених, који су ухапшени прошле седмице, а након неколико дана пуштени, како је раније речено у Тужилаштву, терете се да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на Јошаницу и почињењу злочина над становништвом, када је убијено 56 мјештана српске националности, међу којима је било и жена и дјеце.

Они се сумњиче и да су починили кривична дјела организовање групе људи и подстрекавање на учињење кривичних дјела ратних злочина, те повреде закона или обичаја рата.

Из Тужилаштва је након хапшења речено да се осумњичени испитују и да поступајући тужилац са сарадницима и партнерским полицијским агенцијама наставља испитивање осумњичених, саслушање свједока и рад на предмету у правцу подизања оптужнице, која се очекује ускоро, те да ће уз оптужницу, бити предложене и одређене мјере према осумњиченима.

Извор: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар