АКТУЕЛНО:

Хрватство и усташлук се морају раздвојити

По хладном времену у Пркосу Ласињском окупило се стотињак људи, антифашиста из Карловца, Загреба и околних мјеста, потомака жртава и других који су жељели одати почаст за око 1.500 страдалих Срба, Рома и двије хрватске фамилије, које су жељеле спасити своје сусједе Србе, али су и они страдали од усташа. Овај невиђени злочин догодио се 21. децембра, на први дан зиме 1941. године. Организирао га је сам Павелић, па чак у њему и судјеловао, а на терену проводио злочинац Мошков. Мушкарци су били у партизанима на Петровој гори, а страдали су жене, дјеца и старци. Умјесто да тиме спријечи устанак, НДХ је произвео супротан ефект, цијели се народ дигнуо против њих и на крају 1945. побиједио.

– Сјећање на ово мјесто блиједи, као што блиједе људске трауме, јер људи не желе памтити оно што је тешко. Драго ми је да су овдје они који памте што се догодило – казала је Анета Владимиров из СНВ-а.

Начелник опћине Ласиња Маријо Перчић рекао је да увијек треба знати опростити, али и никада не заборавити.

– Не смијемо заборавити што се овдје догодило и морамо то знање пренијети младима. Треба споменути фамилију Николић, који су овдје скончали, а жељели су упозорити Србе што им се спрема, али су нажалост убијени с њима. И тада је било људи који су били ‘људи’ и били за заједништво, који нису мрзили – истакао је Раде Косановић, предсједник жупанијских антифашиста.

– Ови људи нису страдали од Хрвата, него од усташа који су ишли са паролом ‘За дом спремни’. И данас у школама анкете говоре да дјеца не знају да ли је то стари хрватски поздрав или усташка идеологија. А ми јако добро знамо да су под тим поздравом чињени злочини. И то морају знати сви. Хрватство и усташлук се морају разлучити, јер једно с другим немају никакве везе. И Хрвати и Срби требају слати исту поруку да за злочиначке идеологије нема мјеста ни толеранције – рекао је карловачки српски дожупан Дејан Михајловић.

Милан Цимеша; Портал Новости

Коментари
  • Nemoguce je …razdvojiti hrvatsvo od ustasluka. …to je jedno te isto

    четвртак, 22. децембар 2022.

Напишите коментар