Јован Радуловић – велики писац људских пораза

У Београду у среду 7. марта преминуо Јован Радуловић, истакнути приповедач, романсијер, аутор „Голубњаче“. Јован Делић: Нигдjе није тако згуснуто дата Српска Далмација као у његовом роману „Прошао живот“

Пoслије изузетно дуге и тешке болести, у Београду је у сриједу, у 67. години, преминуо Јован Радуловић, истакнути приповедач, романсијер, драмски и ТВ писац, аутор политички оспораване „Голубњаче“, који је готово свој цјелокупни опус посветио книнском крају у коме је провео дјетињство и рану младост.

Рођен у сиромашној Полачи, гимназију је завршио у Книну, а 1971. преселио се у Београд, где је дипломирао књижевност на Филолошком факултету. Радио је као професор у 14. београдској гимназији, уредник у БИГЗ, када је ова издавачка кућа била у великом узлету, и био директор Библиотеке града Београда. Тешка болест која га је сколила била је разлог што се рано повукао из јавног живота, морао је годину и по дана да проведе на лијечењу у Риму, где му је у болници „Сан Камило“ урађена трансплантација коштане сржи. Опоравио се, али се, нажалост, опака бољка вратила са фаталним исходом.

– Био је невјероватно даровит приповедач, као земља даровит – чини ми се да је то за њега рекао Драгослав Михаиловић. Не знам да ли је боље приповједао о ужасима детињства и стасавању изнад јаме Голубњача или о трагедијама поражених, израздвајаних и прогнаних Срба из Далмације – каже, за „Новости“, професор Јован Делић. – Из његове прозе одјекује вишегласје мртвих. Не знам бољег малог негативног јунака од његовога Мићуке. Ријетки су тако збијени, густи, кратки романи као што је „Прошао живот“. Нигдје није тако згуснуто дата Српска Далмација као у том трагичном дописивању мртвих.

Он је одавно говорио гласом са онога свијета. Све је стало у тај роман и његов наслов „Прошао живот“. Није му дато да доврхуни свој дар. Велики писац људских пораза. Част је било бити уз такав дар и уз такву књижевност.

У књижевност је Јован Радуловић ушао збирком приповедака „Илинштак“, којом је најавио потпуно нов и самосвојан глас у савременој српској прози. Најширој јавности остао је познат по драми „Голубњача“, изведеној на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду 1982. Због осјетљиве теме, представа је скинута са репертоара, послије реаговања ГК СК Новог Сада, који је оцијенио како драма „доводи у сумњу тековине НОБ-а, социјалистичке револуције и даље социјалистичке самоуправне изградње нашег друштва“. Мјесецима су трајале жестоке и бесмислене политичке осуде, а „Голубњача“ је била предмет расправа на партијским форумима „од Триглава до Ђевђелије“. Ипак, драма је у истој режији и подјели играна у Студентском културном центру, а на фестивалу „Алпе-Адрија“ у Словенији проглашена је најбољом представом.

Радуловић је аутор и књига приповједака „Даље од олтара“, „Идеалан плац“, романа „Браћа по матери“, „Прошао живот“, „Од Огњене до Благе Марије“, ТВ драме „Вучари Доње и Горње Полаче“, путописних есеја „По српској Далмацији“. За ова и друга дјела добио је многобројне награде, међу којима су Октобарска награда града Београда, Андрићева награда, „Исидора Секулић“, „Бора Станковић“, „Бранко Ћопић“, „Златни сунцокрет“, „Петар Кочић“…

Вечерње новости

Нема коментара

Напишите коментар