Јубиларни 10. Дани Николе Тесле у Суботици

Дани Николе Тесле у организацији Удружења Личана Лика обиљежени су 7, 14. и 15. јула у Суботици поводом Дана удружења и 167. годишњице рођења Николе Тесле.

Ово обиљежавање подржали су Град Сегедин и Суботица, општина Морахалом, Српски културни центар Коло из Морахалома и Покрајинскимфонд за избјегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону.

Манифестација је званично отворена 7. јула у Свечаној сали Градске куће у Суботици, присутни су имали прилику да присуствују наступу Софије Гердијан са пјевачком групом, Етно групе Златовез, Музичке школе у Суботици, додјели диплома и захвалница ученицима основних школа, трибину на тему Никола Тесла – будућност комуникације међу људима и утицај на здравље, кратак филм о историји живота Николе Тесле и на крају је услиједила наградна игра путем мобилних телефона. (награду обезбиједила ,,Информатика“ Београд)

У окрвиру манифестације 14. јула организована је изложба аутомобила на електрични погон и инфраструктуре за те аутомобиле у Сегедину и Морахалому.

Крај капеле Успења Пресвете Богородице на водицама 15. јула окупили су се Личани када су обиљежили Дане Николе Тесле уз пјесму, игру и обичаје.

Програм је почео боћањем дјеце и одраслих.

Банијци су били најуспјешнији и освојили прва два мјеста.

Одржана је и изложба иноватора на којој су се могли видјети Теслина лампа, плоча, капсула, пуњачи за аутомобиле на електрични погон, болничка помагала, као  и изложба личких рукотворина и домаће радиности. Нису изостале ни личке традиционалне игре – скок с мјеста, претезање штапа, бацање камена с рамена…

 

Окупљене је поздравио градоначелник Стеван Бакић, поручујући да ће скупови који његују традицију и обичаје свих становника Суботице увијек ће моћи да рачунају на подршку Града.

– Ми смо ту да помогнемо у његовању духа заједништва, пријатељства и толеранције, али и да подржимо очување идентитета и свих специфичности народа који живе у овом граду и труде се да са много преданости и љубави чувају сјећање на своје коријене. Удружењу Личана „Лика“ из Суботице које својим бројним активностима његује традицију родног краја из којег је потекао и један од од најблиставијих умова света – Никола Тесла увијек ће имати нашу подршку – поручио је градоначелник Бакић.

Присутнима се обратио и предсједник Удружења Личана Лика Милош Борјан.

– Захваљујем се свима који су се одазвали нашем позиву и увеличали ову манифестацију, нарочито гостима иноваторима из Мађарске и Њемачке. Први пут смо ове године у Мађарској имали двије изложбе аутомобила на електрични погон и инфраструктуре за исте,  на Сечењи тргу у Сегедину и на платоу испред СКЦ Коло, у Морахалому, и надам се да ће то постати традиција. Тесла је био свјетски човјек који је помјерао границе,  а ми смо ту да идемо његовим стопама – истиче Милош Борјан.

Химну је отпјевала Данијела Поповић из Београда, учесник и побједник на разним домаћим и међународним такмичењима, наступила је женска пјевачка група Вретено из Банатског Карађорђева и Александрова, Фрајле из Суботице, ГКУД Дунав женска пјевачка група Огњиште из Апатина, ГКУД Дунав мушка пјевачка Група Унски бисери и КУД П.П.Његош и фолклорно Удружење ветерана Александрови анђели из Ловћенца.

Свим гостима је био обезбијеђен војнички пасуљ као и сваке године.

Организатор културно-умјетничког програма је био проф. Дејан Анђеловић, директор ОШ Кизур Иштван Суботица

This is box title

Резултати ликовног Конкурса Никола Тесла, господар свjетлости одржаног у организацији Удружења Личана Лика Суботица:

  1. Милена Габрић ОШ Мајшански пут Суботица VIII Б наставница Лариса Ђурић
  2. Никола Бастаја ОШ Иван Милутиновић Суботица V А наставница Нера Плетикосић
  3. Матеа Дулић ОШ Сечењи Иштван Суботица VIII 3 наставница Симонида Ђорђевић

Побједници су добили дипломе и пригодан поклон, школе, наставници учесници на Конкурсу и ученици који нису освојили награду добили су захвалницу.

Резултат литерарног Конкурс на тему Теслин живот од дjечје радозналости до великих изума, диплома и пригодан поклон припремљен је за 15. јул 2023. године, али због љетног школског распуста, ученицима ће награде бити додијељене почетком школске године 2023. године

1. Маријана Влајић ОШ Никола Тесла, Бачка Топола VIII Б наставница Даниела Шушић

2. Урош Радојевић ОШ Никола Тесла, Бачка Топола VIII Б наставница Даниела Шушић

3. Милица Личанин ОШ Кизур Иштван, Суботица VI А наставница Емина Острогонац

Новинар Српског кола
Драгана Бокун
Фото: Благоје Ацан
Нема коментара

Напишите коментар