Јубилеј фестивала Прве хармонике Славоније, Барање и западног Срема

У организацији удружења Чувари српског идентитета, у Вуковару је 17. јула одржан десети по реду Међународни фестивал који окупља младе хармоникаше.

Велики број публике окупио се у недељу 17. јула на платоу Саборног храма Светог оца Николаја у Вуковару како би подржао традиционални фестивал инструмента, у народу познатијег као краљица народне музике.

– Прву манифестацију одржали смо у Вуковару, онда нам је у сусрет изашла Основна школа Борово у којој смо дуги низ година одржавали фестивал, сада смо опет у граду Вуковару и то нас чини посебно срећнима. Ово је јубиларни фестивал који се заиста лепо показао, успели смо остати и опстати са пристојним бројем такмичара. Преко стотину хармоникаша је прошло кроз овај фестивал и верујем да ће наредних година број бити још већи. Квалитет учесника по мом мишљењу био је на завидном нивоу. Вечерас сам се присетио и како је то изгледало пре 40 година када сам са својих осамнаест година у Соко бањи био међу десет најбољих хармоникаша у Југославији, за мене је то био врх. Управо зато подржавам све младе који свирају хармонику и желим им дати подстрех за даље јер ту треба јако пуно труда и рада – рекао је председник удружења Чувари српског идентитета Драган Тодић.

Категорије су биле подељене у петлиће, пионире, старије пионире, млађе јуниоре, јуниоре, сениоре и дуете. Управо те категорије су усклађене са најдужим и најквалитетнијим фестивалом са нашег подручја, оним у Соко бањи који се ове године одржава 59 пут. Године одржавања тог фестивала и његова дуга традиција били су ветар у леђа којег су учесници фестивала у Вуковару имали јер су се сви такмичари квалификовали за финале које почиње 10. августа у Соко бањи. Оно што је стручни жири имао прилику у Вуковару да чује и види, доказ је да овај инструмент има светлу будућност. Жири су сачињавали председник жирија виртуоз на хармоници Бранимир Ђокић и професорице музичке школе Исидор Бајић из Новог Сада Гордана Прњаворац и Нада Станић.

– Моје колеге и ја смо ишли логиком да хармонику издигнемо на што виши ниво, боримо се годинама за то јер у нашем народу влада мишљење да хармонику може свако да свира, што није истина. Овај фестивал пратим десет година, од самога почетка и тачно се на деци види колико су напредовали, а основано тврдим да се ниво извођења попео на врло висок ниво. Они су имали програм по три, четири па и пет композиција где је била лагана песма, песма у темпу, лагано коло, брже коло и једна виртуозна композиција за старије категорије. Гледали смо технику, музикалност и елементе који су јако битни код песме, коло је компликовано одсвирати, али песму је још компликованије јер песму прати текст и фраза – изјавила је професорица у пензији поменуте музичке школе Нада Станић.

Апсолутна победа отишла у Београд

Фестивал је окупио велики број учесника из Републике Србије, Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Апсолутним победником фестивала проглашен је петнаестогодишњи Лазар Станојевић који љубав према овом музичком инструменту негује већ седам година.

– Баш сам се изненадио када су ме прогласили апсолутним победником, много ми значи то признање јер сам доста радио, вежбао и потрудио се па ми је наравно драго да сам и успео. Мој отац се иначе бави музиком, такође свира хармонику па сам и ја још као мали изразио жељу да почнем да се тиме бавим. Завршио сам нижу музичку школу, сада сам уписао прву годину више, а наравно учим код мога оца Саше Станојевића – поносно каже овај млади хармоникаш.

Такмичаре је пратио оркестар Новице Тодића, док су публику још забавиле чланице Плесне групе Венера, тамбурашки оркестар Вучедолски звуци и на посебно задовољство вуковарске публике Биљана Јевтић и Милан Топаловић-Топалко. Фестивал су финансијски помогли Савет за националне мањине Владе Републике Хрватске и Министарство спољних послова Републике Србије Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар