Јубилеј КУД-а Ћирило и Методије – 10. годишњи концерт

У Новој Пазови у ОШ Растко Немањић – Свети Сава одржан је годишњи концeрт КУД-а Ћирило и Методије са Бусија под слоганом Да се не заборави под покровитељством Комесаријата за избјеглице и миграције Републике Србије и општине Земун. Ово вече је било посебно свечано и емотивно јер је било јубиларно 10. по реду.

Вечерашњим наступом извођачи су показали шта значи бити чувар традиције и народних обичаја. Тешко је на млађе генерације преносити традицију, а посебно то радити у континуитету. Публика која је испунила свечану салу, могла је уживати у предивном колориту ношњи, спретним и увјежбаним играчким корацима и предивној пјесми. Посебна радост публике били су широки осмјеси младих људи и дјеце.

Наступали су домаћини КУД Ћирило и Методије, КУД Извор Стари Бановци, тамбурашки оркестар КУД-а Милан Егић из Брезичана Република Српска, пјевачка група КУД-а Ћирило и Методије, Ранка Срдић читала је своје стихове, дјечја пјевачка група КУД-а Ћирило и Методије и дјевојчица анђеоског гласа поријеклом са Космета Павлина Радовановић.

Предсједница КУД-а Сњежана Вељо свечано је отворило ово дружење.

– Желим да вам овај концерт остане у сјећању, ово је дестогодишњи јубилеј који смо требали да прославимо још прије двије године, али нажалост нисмо могли због епидемије Ковида-19. Вечерас смо дали предност младости.

Предсједник Отаџбинског покрета Драгомир Лалић уручио је цвијеће Сњежани Вељо уз ријечи захвалности што је већ деценију посвећеношћу дјецу надарила да лијепе пјесме и пјевају и играју.

– Шансу за опстанак на овој нашој планети имају само посвећени и друштвено одговорни људи као што је Сњежана, јер уколико нисмо посвећени пропашћемо. Са кугле земаљске нестајали су и много већи народи од нас ако су били заборавни, а ми Срби нисмо велики, а прилично смо заборавни. Зато вас молим немојте заборавити овај дан. Морамо имати сјећање, културу, морамо помоћи нашој Сњежани.

Концерту је присуствовао и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта који већ дуги низ година подржава рад овог КУД-а.

– Када дођем на овај концерт прва асоцијација су ми Бусије као посебан симбол трагедије коју су преживјели крајишки Срби деведесетих година прошлог вијека. Доживјели су катастрофу, али нису клонули духом. Наставили су да се боре за себе и своје породице, да раде, стварају, да се куће и један од резултата те борбе јесте и КУД Ћирило и Методије. Поносан сам када видим наше младе Крајишнике, чланове КУД-а Ћирило и Методије који дају важан допринос чувању крајишке и шире српске културе, традиције и обичаја.

Линта наглашава да је веома важно да Република Србија још снажније ради на јачању културног и духовног јединства српског народа.

Предсједница КУД-а је додијелила плакете свима који су заслужни за постојање КУД-а Ћирило и Методије за све оне који су били велика подршка и дали допринос за сваки играчки корак и пјесму.

Плакете су добили:

Миљана Лукић , Невена Лукић, Јована Милановић, Теодора Трипковић, Николина Трипковић, Андреа Тишма, Илија Перлић, Николина Мићић, Јелена Лукач, Никола Вељо, КУД Милан Егић, Бајић зидар, Бранко Чекић, кројачица Драгица Хараламбо, породица Зорић, Сузана и Миљенко Крунић, месара Четник, породица Милана Цвјетићанина, породица Радомира Басрака, Предраг Стаменковић, Младен Јаковац, предсједник општине Земун Гаврило Ковачевић, Комесаријат за избјеглице и миграције, Миле Малбаша за непрекидно активно учешће у оснивању и развоју друштва.

Плакете су добили и неуморни умјетнички руководилац и креатор дјечјих кореографија Снежана Тишма, као и креатор свих кореографија првог ансамбла Михајло Кардић.

Такође у ресторану Банија на Бусијама након вечере додијељене су и захвалнице.

Кроз богат програм присутне је водила шармантна Tатјана Рађеновић.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар