Калабић: Срби да његују културу сјећања на претрпљене геноциде и страдања

Историчар Радован Калабић поручио је да Срби треба да се изборе за историјску истину и да његују културу сјећања на геноциде који су почињени над њима у Првом и Другом свјетском рату, као и српске жртве у ратовима деведесетих година прошлог вијека.

Он је у изјави Срни нагласио да се два геноцида над Србима – у Првом свјетском рату у Мачви и Подрињу, те у Другом у Независној Држави Хрватској /НДХ/ могу егзактно историографски доказати, према међународној дефиницији овог злочина.

„Хрватска војно-полицијска акција `Олуја` из 1995. године највеће је етничко чишћење у послератној Европи са протераних 250.000 Срба из Хрватске“, рекао је Калабић, одговарајући на питање да ли је тачније дефинисати „Олују“ као погром или геноцид.

Он је указао да постоји потпуна замјена теза да се џелат приказује као жртва, а жртва као џелат. „То је устаљена пракса која долази са Запада према Србима“, каже Калабић и наглашава да Срби треба да сада „бију идентитетску битку“ у оквиру које стоји култура сјећања као темељ.

„Ми треба да говоримо о нама као жртвама. Али, дошло је до потпуног медијског и пропагандног обрта, који је у служби антиспрске политике, која се води од прошлог, па се наставила и у овом веку“, истакао је Калабић, подсјетивши да су Срби протјерани из Сарајева, из Хрватске, са Косова и Метохије.

Он је оцијенио да „све иде ка психолошком циљу“ да се убије самопоуздање Срба и да почну сами себе да оптужују, што је дало ефекта у дијелу „родомрзачке јавности“, што се не смије дозволити.

Калабић је рекао да се геноцидни Нијемци из Другог свјетског рата у 21. вијеку покушавају замијенити Србима, што је клевета невиђених размјера.

Коментаришући оптужбе Бошњака и Хрвата да су Срби вршили „геноциде“ по Хрватској и БиХ, Калабић је рекао да те оптужбе уопште не изненађују јер на ствари гледа кроз историјски и вишедеценијски континуитет.

„Та њихов потреба да Србе називају геноцидним, а при томе у историјској пракси примењују геноцид над Срибма, није ништа изненађујуће. Ми треба да се изборимо око историјске истине и да негујемо културу сећања на наше жртве. Јер, ако ми то не чинимо, долази до поновног њиховог убијања, саучестувујемо у њиховом поновном убијању“, сматра Калабић.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар