Књига Милана Карапанџе „Чета Банија у операцији 92“ промовисана у Београду

У организацији Удружења Банијаца 9.октобра у сали општине Нови Београд одржана је промоција књиге „Чета Банија у операцији Коридор 92“, аутора Милана Карапанџе. Својеврсну књигу написану као ратни дневник који дочарава шта осјећа, доживљава и како рат води „обичан“ борац, књигу која документује све податке о страдалим борцима и  до детаља описује сваки од 36 дана трајања операције у Сјеверној Босни 1992.године, присутној публици представили су осим аутора и пуковник у пензији и рецезент књиге Петар Ајдиновић, бивши министар у РС Крајини Тошо Пајић, пуковник у пензији и издавач књиге Мирко Радаковић.
Према ријечима рецезента Петра Ајдиновића овом књигом Карапанџа је подигао споменик свим страдалим борцима током операције и на један сликовит начин преддочио на каквим су се тешким мукама нашли он, као командир и његови борци банијске чете на пробоју Коридора живота.
„Једини је успио документовати  погибију сваког борца, полицијски и криминалистички обрадио случајеве. Ја сам имао част и задовољство да први дођем испред Врховне  команде, у Крајину, и у првом моментима сам чинио све да спријечимо покољ који је био намјењен за нас и наш народ.Били смо у неравноправном положају, била је то тешка судбина. Ни дан данас није прекинута наша борба за опстанак на овим просторима. Треба знати да је  „Дрина 95″  била акција која је имала циљ да све Србе протјерају преко Дрине и сабије их у Србију, у првој фази“, рекао је Ајдиновић и подсјетио на тешко вријеме које су заједно проживљавали српски борци у Операцији Коридор 92. Ајдиновић је закључио да је књига  добро описала хуману црту Крајишког Србина, борца, чија храброст не проистиче само из војног, стручног знања, него проистиче из крајишке крви.

Бивши министар у РС Крајини Тошо Пајић рекао је да је квалитет ове књиге у томе што аутор сваки борбени задатак сликовито описује што ће читаоцу одмах указати да је он лично тамо био.

„Милан је у овом случају командир Чете- особа која прима задатке, која размишља како најбоље извршити тај задатак, како то пренјети својим саборцима и како на крају крајева имати што мање жртава и повријеђених. Пажљиво је описано с којим проблемима се сусрећу јединице које ратују на туђем подручју, попут лошег система везе, снабдјевања храном и многим другим проблемима које је Милан у ходу ријешавао са својим борцима који су дали велики допринос у пробоју Коридора“, истакао је Пајић.
Пуковник у пензији  Мирко Радаковић примјетио је да је аутор врло скроман човјек који у својој књизи велича своје борце, командире водова, који су му ослонац.
„Милан своје борце воли, поштује, разумије. Сви његови борци су хероји. За све што је написао даје документовано својим извештајима, изјавама свједока, фотографијама… Ова књига је важан историјски документ и зато бих предложио  да се прошири и  напише друго издање“, подвукао је  издавач књиге Радаковић.
Сам аутор, Милан Карапанџа подјелио је са публиком како су га несретне ратне околности натјерале да биљежи догађања и како је у књизи описана само стварност, без уљепшавања.
„Битке које смо водили приказане су онако како су се одиграле било да се ради о побједи или о поразу. Наш циљ тада је био пробој Коридора и успостављање директне везе са мајком Србијом, што смо и остварили. За свих 36 дана свакодневне борбе, било у нападу, било у одбрани, већина добровољаца је стоички издржала све напоре упркос слабој опремљености. Испред нас је углавном била војска из Хрватске коју смо последњи дан у Доњем Свилају код Оџака успјели протјерати преко ријеке Саве. Нажалост то што је наша бригада, односно тактичка група 2 постигла је маргинализовано. Нико нас не помиње и не позива на обиљежавање годишњице пробоја Коридора. Изгледа да жртве које су Крајишници дали за пробој Коридора живота нису вриједне помена и поред око 70 погинулих и око 200 рањених бораца.Само чета Банија је имала 9 погинулих и 42 рањена борца. Иако сам ову књигу написао 1996. нисам био сигуран кад и да ли ћу је објавити, али ме је маргинализација наше улоге натјерала да књигу ипак објавим“, испричао је Карапанџа изразивши посебну захвалност свим погинулим друговима што су „на олтар побједе ставили своје животе“, којима је ову књигу и посветио.
Mодератор на промоцији књиге био је уредник  Милош Бајић.
У умјетничком дијелу програма наступили су Пјевачка група „Банија“.
БИОГРАФИЈА :
Милан Карапанџа рођен је 1954.године у Глини, Република Хрватска. Дипломирани економиста. Радни вијек провео у органима Унутрашњих послова РХ, РС Крајине и Републике Србије. Добитник је ордена за храброст. Ово му је орва књига. Живи и ствара у Београду.
новинар „Српског кола“
Весна Пешић
Нема коментара

Напишите коментар