Представљена књига „Истина о геноциду и злочинима“

Књига „Истина о геноциду и злочинима“ аутора Милана Љепојевића, која на потресан и документован начин говори о страдању Срба у 20. вијеку, са акцентом на геноцид почињен над Србима у НДХ који је деценијама скриван пред свјетском цивилизацијом, представљена је данас у Београду.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је да посебну вриједност књиге, која представља значајан допринос култури сјећања, чини то што је аутор у њој сабрао и објавио имена 8.030 српске дјеце до 14 година која су уморена у јасеновачким логорима.

Он је невео да Љепојевићева књига садржи и осврт на Први и Други свјетски рат, али и на дешавања деведесетих година прошлог вијека.

– Истина је само једна. Љепојевић је на прави начин показао сва наша страдања.
Бавио се и политичким страдањем оним што је довело до ситуације да се боримо да сачувамо Републику Српску и нашу уставну позицију – рекао је Цицовић и напоменуо да је књига „Истина о геноциду и злочинима“ један велики подсјетник на сва страдања Срба.

Љепојевић је изјавио да га је на писање књиге и на истраживање усташког злочина понукао догађај из дјетињства и спознаја да на локалном гробљу у његовом родном селу нема хумки његових најближих рођака, напомињући да је много касније схватио зашто.

– Њихов је живот прекинут 1942. године. Одведени су у логор Јасеновац и побијени. Њихови гробови су непознати. Свака стопа Јасеновца, свака стопа логора Сисак, Јастребарско, Градина, Стара Градишка, вјероватно је њихова хумка и њихова душа је вјероватно ту – рекао је Љепојевић на промоцији одржаној у Удружењу новинара Србије.

Љепојевић је рекао да од 1990. године на овамо слуша о Србима као агресорима, а да је од 2000. године сазнао и да су Срби и „геноцидан народ“ и да се на писање своје једанаесте по реду књиге одлучио да би те лажи демантовао истином.

– Значи, ми смо и агресор и „геноцидан народ“. Ја сам се запитао, како то? Моја породица је толико страдала, а да то нико не помиње – рекао је Љепојевић.

Он је рекао да је ово само једна у низу књига која ће се бавити овом болном тематиком и истином о српском страдању.

– Ми немамо шта доказивати. Нашу невиност показују и наше жртве. Постоје јасна имена и презимена. У овој књизи је 8.030 имена дјеце убијене у логору Јасеновац. Од тога је 6.130 имена са подручја Босанске Крајине. Од тога на Градишку и Козарску Дубицу потпада 5.500 – рекао је Љепојевић.

Љепојевић је навео да је у његовој књизи обрађен и велики злочин и етничко чишћење учињено над Србима у „Олуји“ и „Бљеску“, као и о догађај у Сребреници из 1995. године, напомињући да без истине о својој прошлости Срби као народ не могу ићи у будућност.

– Оно што треба сви да спознамо је да смо ми Срби један слободарски, херојски народ, који су у 20. вијеку у два свјетска рата били на страни побједника. У Другом свјетском рату смо били жртве тешког злочина од стране хрватских усташа и њемачких нациста. У ратовима деведесетих смо пострадали и да је над нама извршен тежак злочин и етничко чишћење. Морамо да спознамо своју историју, своју истину, да нам други не би наметали своју – нагласио је Љепојевић.

Он је поручио да ће се трудити да промоција његове књиге, након Бањалуке и Београда, буде уприличена у Градини у наредном мјесецу и у самом Јасеновцу, као и у буквално сваком граду.

Он је позвао Цицовића да се активно укључи да ова књига дође у основне и средње школе у Србији и Републици Српској.

– Ово је истина, ту су имена и презимена. Ако поред овакве истине и овакве прошлости нас неко може да назива геноцидним и агресорима – ја стварно са таквим не могу на такав цивилизован начин да разговарам – поручио је Љепојевић.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар