Којић: Има довољно доказа да се одговорни за злочин у Добровољачкој адекватно казне

Одлука Суда БиХ да у цјелости потврди оптужницу Тужилаштва БиХ у предмету „Добровољачка“ само потврђује чињеницу да има довољно материјалних и других доказа да се одговорни за овај стравични злочин коначно нађу пред лицем правде и адекватно казне, изјавио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић.

Подсјетимо, у четвртак је у информацији из Тужилаштва БиХ саопштено да нису тачни наводи појединих федералних медија који су објавили да је она наводно враћена „на дораду“.

– Републички центар је активно годинама учествовао у прикупљању ових доказа и све то вријеме активно сарађивао са представницима надлежног тужилаштва. Да будем искрен, било је бојазни да ли ће овај предмет стићи до надлежних судова, да ли ће опет бити разних опструкција од појединаца из бошњачке политичке елите, који то годинама раде. Оно што охрабрује јесте чињеница да је поступајући судија Суда БиХ у овом предмету, ипак, како ствари стоје, одлучио да се руководи правом и утврђеним чињеницама, а не политиком – нагласио је Којић за Глас Српске .

Тужилаштво БиХ је 27. априла подигло оптужницу против 10 лица у предмету „Добровољачка“, осумњичених да су 3. маја 1992. године у Сарајеву извршила напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Тужилац Посебног одјељења за ратне злочине подигао је оптужницу против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахта, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушине, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишка, саопштено је из ове правосудне институције.

Њих оптужница терети да су у оквиру својих функција и овлашћења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са својим подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у ЈНА, под пратњом мировних снага УН.

Они су оптужени и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, да су мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили ни казнили извршиоце, те да су помагали починиоцима након извршеног злочина.

Оптужница Тужилаштва БиХ односи се на догађаје од 3. маја 1992. године.

Прикупљени су докази који се односе на страдање осам убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, рањавање 24 особе, заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени и злостављани.

Уз оптужницу је предложено саслушање 277 свједока, као и више вјештака, а приложено је више од 500 материјалних доказа којима се поткрепљују наводи оптужнице.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар