Којић: Извјештај о Сребреници руши мантру Запада

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да вјерује да ће извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године успјети срушити мантру која је годинама стварана са Запада.

Којић је истакао да је ова комисија у извјештају дала најбољи одговор о свим дешавањима на овом подручју, да су констатовани злочини над српским народом у средњем Подрињу, те да није почињен геноцид над Бошњацима.

– Такође је констатовано да је почињен злочин, а не геноцид над бошњачким народом у Сребреници – рекао је Којић.

Он је нагласио да су вансудски механизми одређивања чињеница међународно призната метода, због чега је извјештај о страдању свих народа на подручју сребреничке регије од 1992. до 1995. године од великог значаја како би домаћа, али и међународна јавност имала потпун и објективан приказ свих догађаја у том периоду.

– Предсједавајући Комисије Гидеон Грајф је рекао неколико кључних елемената. Оно што је чињеница, према дефиницији геноцида, је да се није десио нити појединачни нити геноцид уопште, што је доказиво и кроз саме изворе и документе – рекао је Којић за „Глас Српске“.

Он је истакао да српски народ уопште не спори да се у Сребреници десио злочин над Бошњацима, то је и у извјештају.

– Проблем је што Бошњаци не желе да признају да су се над Србима десили страшни злочини у периоду од 1992. до 1995. године на подручју Подриња. Сваки покушај да се о томе говори, званичници у Федерацији БиХ /ФБиХ/, невладине организације и јавност генерално покушавају да представе као понижавање њихове жртве. То није пут ка помирењу –  констатовао је Којић.

Додао је да ће овај извјештај ускоро бити доступан јавности на сајту Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске је приликом презентације предсједавајућег Комисије извјештај примила к знању.

– У једном од закључака је јасно и недвосмислено наведено да је извјештај потребно превести на неколико страних језика, што се и ради, и да је потребно презентовати извјештај домаћој, а превасходно и међународној јавности. Он је власништво чланова Комисије и, наравно да ће га и они презентовати сами. Ми планирамо да им помогнемо организацијом догађаја и скупова код нас, али и у свијету – рекао је Којић.

Он је навео да вјерује да ће извјештај успјети срушити мантру која је годинама стварана са Запада.

– Знамо да се кроз историју дешавају рехабилитације људи и, рецимо кад је у питању имовина, реституција. Као једини релевантан историјски извор покушавају се наметнути политички и идеолошки мотивисане пресуде Хашког трибунала, али оне то не могу бити. Баш због тога је важно да је ова комисија у којој су међународни експерти завршила свој рад и да ће резултати бити приказани у свијету – закључио је Којић.

Оцијенио је да је Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године дала најбољи одговор о свим дешавањима у овом периоду и на овом подручју.

– Обрађен је велики број докумената, извора и све је наведено у извјештају. Самим тим, сви који га буду читали имаће прилику да виде конкретне доказе – каже Којић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар