8. Дани Николе Тесле у Суботици

Дани Николе Тесле одржани су први дан 9. 7. у Свечаној сали Градске куће када је отворена изложба слика „Личке природне лепоте“ аутора Зорана Медића из Апатина. Овом приликом су уручене и награде побједницима ликовног и литерарног конкурса и на Водицама (Суботица) 17. 7. када је откривена биста Николи Тесли, поклон Душка Проле са породицом и Миладина Видаковића са породицом.

Завичајци су се окупили 17. 7. већ у пријеподневним часовима, када су се надметали у боћању, док су најмлађи као и сваке године трчали у џаку и носили јаје у кашики.

Иноватори су и ове године излагали, па су се могли видјети електрични аутомобили и пуњачи.

Организатор и предсједник Удружења Личана Лика Милош Борјан се захвалио прије свега иноваторима из Кишхонхалаша из Мађарске који су присуствовали манифестацији.

– Кренули смо од ничега прије 8 година, данас смо дошли до могућности да се дружимо, да нам долазе иноватори , имамо културно-умјетнички програм. Желимо нашој дјеци да покажемо како је лијепо када се скупе и стари и млади. Надам се да ће сљедеће године да будемо у већем броју, а да ћемо током године да организујемо и друге манифестације.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић изразио је задовољство што присуствује овом традиционалном окупљању.

– Ова година је посебна јер је 165. годишњица рођења српског и свјетског генија из Смиљана човјека који је осмислио не само 20. вијек кроз технологију трофазне струје, него и 21. кроз постављње темеља за технологију мобилних телефона и бежичног интернета.

Када је Тесла имао 65 година у околину Суботице дошли су први Срби из његовог завичаја и својим трудом и вриједним радом подизали своја села, Вишњевац и Нови Жедник са осталим солунским јунацима.

– Данас му ви његови најближи завичајни насљедници подижете и обиљежје у порти Храма на Водицама, што је симболично јер је и Тесла одрастао у храму. Ви сте прави чувари истине о српству и православљу Николе Тесле.

У 17.00 часова је одржана литургија којом је началствовао отац Илија Анђелић.

У културно-умјетничком програму су наступали Фрајле из Суботице, КУД Дунав из Апатина и Банатски бисери из Геронтолошког центра. Присутни су били послужени војничким пасуљем.

РЕЗУЛТАТИ

БОЋАЊЕ

 1. Лика
 2. Динара
 3. Банија

Ношење јајета у кашики

 1. Јована Ранков
 2. Тајана Ранков
 3. Вања Кујунџић

Скакање у џаку

 1. Јована Ранков
 2. Тајана Ранков
 3. Реља Басарић

 

Манифестација Дани Николе Тесле одржана је први дан 9.7. у Свечаној сали Градске куће када је отворена изложба слика Личких природних лепота аутора Зорана Медића из Апатина. Овом приликом су уручене и награде побједницима ликовног и литерарног конкурса.

Награде је уручила пјесникиња Луци Маравел Орловић из Париза.

 

ЛИТЕРАРНИ РАД

 1. Обрен Вукасовић ОШ Кизур Иштван Суботица
 2. Слађана Милановић ОШ Марко Орешковић Бачки Грачац
 3. Нина Бошкић ОШ Соња Маринковић, Суботица

 

ЛИКОВНИ РАД

 1. Николина Ђурковић ОШ Соња Маринковић, Суботица
 2. Петар Јовичић ОШ Соња Маринковић Суботица
 3. Тамара Вуковић ОШ Соња Маринковић Сиботица и Николина Драгишић ОШ Марко Орешковић Бачки Грачац

ПОСЕБНА НАГРАДА ЗА ПЈЕСМУ

Сара Јунгабел ОШ Иван Горан Ковачић Суботица

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар