Којић: Представом у Меморијалном центру у Сребреници скрећу пажњу са српског Аушвица – логора „Силос“

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић оцијенио је да се данашњом представом за јавност у Меморијалном центру у Сребреници жели скренути пажња са обиљежавања 28 година од затварања сарајевског Аушвица – логора „Силос“ и сакрити истина о мучењу сарајевских Срба током протеклог рата у БиХ.
Којић је рекао да је обиљежавање Међународног дана сјећања на жртве Холокауста у Меморијалном центру Сребреница „доказ да муслимани уз помоћ Запада желе и даље да гурају причу о лажном геноциду над муслиманима у Сребреници“.

– Сама чињеница да је један од говорника био лажни високи представник показује да је ово једна велика фарса и лаж. Кристијан Шмит се већ дуго бори за рехабилитацију нацистичког Хитлеровог пилота и сада прича о геноциду, што је крајње подло, дрско и безобразно – рекао је Којић Срни.

Којић је предсједнику Јеврејске заједнице БиХ Јакобу Финцију, који је у говору у Поточарима најавио да ће тражити од УН да се 11. јули обиљежава као „дан сјећања на геноцид у Сребреници“, поручио да би онда и Ђурђевдан, Никољдан, Божић требали бити дани жалости, јер су то само неки од дана када су убијани Срби у Подрињу.

– Трећина године треба бити посвећена убијеним Србима у геноциду у Јасеновцу, добар дио године за жртве у Јадовну, два дана за жртве убијене у Гаравицама и да не набрајам сва стратишта у којим су убијани Срби на најмонструознији начин – рекао је Којић.

Он је указао да је посебна прича Менахем Розенсафт, бивши потпредсједник Свјетског јеврејског конгреса, који се обратио из Поточара на дан када је распуштен логор за Србе „Силос“ у које су људи тамновали и по 1.355 дана.

– Розенсафт и такви ликови не могу бити у истој равни као један Гидеон Грајф који је експерт за Холокауст, а који је заједно за тимом експерата доказао да у Сребреници није било геноцода над муслиманима – рекао је Којић.

Да ово није ништа друго до покушај спашавања мита о лажном геноциду, каже Којић, показује и чињеница да се у Поточарима обратио и причао о геноциду и Емир Суљагић, човјек који је лажно представио свог оца као „жртву геноцида“, иако и птице на грани знају да је његов отац погинуо као јуришник на српска села и цивиле много прије 1995. године.

– Јасно нам је да сваким даном доказујемо да је Грајф и његове колеге из Међународне комисије био у праву и да се лажни мит и наратив сваким даном све више распада. Због тога користе сваку прилику како би га одржали у животу и како би Срби и даље били означени као геноцидан народ, а Република Српска геноцидна – рекао је Којић.

Меморијални центар у Поточарима организовао је данас догађај поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста на којем су, између осталих, говорили Шмит, Розенсафт, Финци, Суљагић, поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.

Удружење логораша Републике Српске обиљежило је данас 28 година од распуштања злогласног логора „Силос“ у мјесту Тарчин, у сарајевској општини Хаџићи, у којем је више од 600 српских цивила прошло најстрашнију тортуру, физичко и психичко злостављање, пребијање и мучење глађу, од којих 24 није преживјело.

Преузето са: РТРС

Фото: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар