Којић: Срби нису имали праведна суђења, ни шансу за лијечење

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је Срни да је и у случају бившег шефа Кризног штаба Српске Аутономне Области Крајина Радослава Брђанина, који је преминуо јутрос у УКЦ-у Српске у Бањалуци, потврђено то да Срби, хашки осуђеници, нису имали праведна суђења и да им је ускраћена шанса за правовремено лијечење.

Којић је напоменуо да је Брђанин примљен у Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци у тешком и запуштеном стању.

– Иако је осуђен на драконску казну затвора, треба подсјетити да Брђанин није осуђен зато што је наредио, а камоли починио било које кривично дјело, па чак ни по командној одговорности или као члан удруженог злочиначког подухвата – рекао је Којић.

Он је подсјетио да се, према хашким пресудама, као „најзначајнији допринос у спровођењу фамозног стратешког плана, наводи учествовање Брђанина у пропагандној кампањи, односно давању јавних изјава, које су наводно стварале страх и мржњу међу народима БиХ“.

Којић је навео да се, према пресуди, одговорност Брђанина заснива и на томе да је „потпуно законитим одлукама о разоружавању појединих градова, насеља и села наводно допринио чињењу злочина у тим мјестима“.

– Породици Радослава Брђанина, која се више од двије деценије на достојанствен начин носила са неправдом, изражавам најискреније саучешће – рекао је Којић.

Бивши шеф Кризног штаба Српске Аутономне Области Крајина Радослав Брђанин преминуо је јутрос у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, гдје је по доласку у Српску био примљен у тешком здравственом стању.

Брђанин, кога је Хашки трибунал осудио на 30 година затвора, пуштен је на слободу због тешког здравственог стања након 23 године одслужења казне.

У Бањалуку је стигао у суботу, 3. септембра, гдје га је на Аеродрому дочекало возило Хитне помоћи.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар