Патријарх Порфирије: Отказивање Европрајда нужно и оправдано

Патријарх српски Порфирије поручио је у специјалној изјави да је отказивање Европрајда исправна одлука.

Порфирије каже да је не само у Србији, већ свуда гдје живи српски народ, велике полемике, подјеле, контоверзе и сукобе донијела најава да ће у Београду бити одржан Европрајд.

– Ова тема је нама вјештачки наметнута и потпуно је супротна систему вриједности нашег народа, а исто тако и наше браће и сестара других вјера и нација са којима живимо. О томе су ми непосредно посвједочили представници традиционалних цркава и вјерских заједница – рекао је патријарх.

Указао је да отказивање те манфиестације сматра исправним.

– У душу нас православих хришћана је усађено учење цркве изражено већ на почетним странама Библије гдје је записано да је Бог створио човјека као два пола, као мушко и женско, што значи да су брак и породица од постања свијета и до дана и до краја свијета дефинисани као заједница љубави мушкарца и жене са њиховом дјецом – рекао је патријарх.

Истиче да „у потпуности разумијемо суштински оправдану велику забринутост нашег народа који је у грубом промовисању и наметању политика и идеологија које имају за циљ да поруше стубове на којима се вијековима гради наш идентитет, да све постане крхко, релативно и флуидно, осјетио дубинско и систематско угрожавање свих темељних вриједности којима је вјековима одан, а посебно светиње брака и породице“.

– Из ових разлога смо више пута у непосредном разговору с највишим представницима државе изнијели разлоге због којих сматрамо да је нужно и оправдано отказивање Европрајда – додао је.

– У исто вријеме подсјећам да црква Христова поштује богом даровану слободу сваког људског бића и зато је црква против сваког облика насиља, јавног жигосања и прогона било кога. Зло се не лијечи и не побјеђује насиље, него се на тај начин само умножава – поручио је патријарх.

РТРС, Агенције
Преузето са: ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар