Којић: Тужилаштво БиХ наставило с праксом отуживања командног кадра ВРС

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је Срни да је оптужница против предсједника Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломира Савчића још један наставак праксе политика Бошњака и Тужилаштва БиХ од рада Хашког трибунала.

„Завршетком, условно речено, рада Хашког трибунала, Тужилаштво БиХ наставило је са праксом да оптужује комплетан командни кадар Војске Републике Српске, часне и поштене официре као што је и генерал Савчић, за такозване злочине“, рекао је Којић.

Он истиче да је то у ствари покушај да се управо кроз командни кадар и наметање командне одговорности, наметне колективна одговорност српском народу за све што се дешавало у рату деведесетих година прошлог вијека.

„У потпуности занемарујући монструозне и бројне злочине који су почињени над Србима, та политика креирана од Бошњака коју спроводе преко правосуђа на нивоу БиХ, јесте потпуна сатанизација српског народа и наметање једне врсте колективне одговорности и покушај да се у потпуности Република Српска стави у контекст злочиначке творевине. То је наратив који Бошњаци упорно користе са крајњим циљем укидања Републике Српске“, рекао је Којић, додајући да је то недопустиво.

Према његовим ријечима, став Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица јесте да сви злочини који су почињени треба да буду процесуирани, али да управо тај удружени злочиначки подухват и таква командна одговорност терети људе који немају апсолутно никакве везе са било каквим догађајима као што је случај и код генерала Миломира Савчића и других високих војних функционера и официра.

Којић је рекао да ће Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица бити у потпуности на располагању тиму одбране генерала Савчића, као и осталим тимовима одбране у смислу пружања подршке и помоћи кроз материјалне доказе и сва истраживања до којих је овај центар дошао, да се докаже да су ово монтиране оптужнице које не смију да добију правну снагу пресудама које би евентуално доносио суд БиХ.

„Ово је заиста срамно понашање и чуди ме само да нису наставили са оном својом праксом спектакуларних хапшења како би додатно понижавали наше генерале, војнике и официре који су нам дали ову слободу, а та слобода се зове Република Српска“, закључио је Којић.

Tужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Савчића која га терети за кривично дјело помагање у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар