Комеморација Душану Тепшићу: Смрт колеге Тепшића симбол некажњивости злочина над новинарима

„Место погибије Душана Тепшића симбол је страдања новинара и некажњивости злочина над новинарима и медијским радницима. Његово и страдање других новинара можемо сматрати злочином који се догодио двапут – када је новинар убијен и када за то убиство нико није одговарао“, рекао је председник Извршног одбора УНС-а Слободан Радичевић на комеморацији новинару и некадашњем члану УНС-а Душану Тепшићу, која је одржана данас у Обудовцу код Шамца.

Душан Тепшић погинуо је на новинарском задатку, 22. новембра 1992. године у Обудовцу код Шамца, у хрватском ракетном нападу на коридор.

Радичевић је на комеморацији рекао да је окупљање колега и пријатеља на месту погибије овог ратног репортера са Кордуна знак да постоје они који настоје да се не забораве новинари и медијски радници који су страдали због професионалног обављања свог посла.

Новинар Светозар Данчуо испред спомен-плоче Душану Тепшићу (фото: Слободан Радичевић)

„Од тада је прошла 31 година, али није ни близу кажњавање починилаца. Ипак, то не сме да нас обесхрабри и немамо право да одустанемо од сталног инсистирања и питања, како властима у државама бивше Југославије где су новинари убијани и киднаповани, тако и међународној заједници: Када ће бити откривени и осуђени они који су починили злочине над новинарима?“, рекао је Радичевић.

Присутнима се поред Радичевића, обратио и Тепшићев пријатељ и новинар Радио Београда Вујадин Полојац, који је заједно са Тепшићем радио у Радију Петрова гора. Снимљеном поруком о Тепшићу је говорила и Нада Јакишић, тадашња уредница на овом радију.

Председник Савеза бораца Шамца Радован Зорановић присутнима је прочитао део свог ратног дневника, у коме је 22. новембра 1992. године у поподневним часовима забележио погибију Тепшића. Зорановић је за време рата био командант батаљона Друге Посавске бригаде.

Радован Зорановић чита свој ратни дневник у коме је забележио погибију Душана Тепшића (фото: Слободан Радичевић)

Подсетимо, Душан Тепшић био је новинар српског Радија „Петрова Гора“ из Вргинмоста ,а током рата био је дописник са Кордуна, Баније и из Книна. Имао је 30 година када је његов аутомобил погодила граната.

Спомен плоча Душану Тепшићу у Обудовцу (фото: С. Данчуо)

О страдању овог новинара сада сведочи спомен-плоча постављена у оквиру Спомен-комплекса у Обудовцу. Постављање плоче иницирао је новинар који сада живи у Чикагу Светозар Данчуо.

Преузето са: УНС

Нема коментара

Напишите коментар