Комеморација поводом шест мјесеци од смрти оснивача Културне заједнице Крајине Жељка Кукића

Шест мјесеци је прошло од када је оснивач и дугогодишњи предсједник Културне заједнице Крајине Жељко Кукић напустио своје Крајишнике. Тим поводом, Културна заједница Крајине је 7. 5. 2022. године одржала комеморацију у знак сјећања на човјека који је Културну заједницу Крајине, али и све Крајишнике задужио својом борбом за очување српског језика, културе, историје и традиције. Залагао се за слогу српског народа како би заједничким снагама и уједињени радили на очувању српских вриједности. Ради институционализовања те борбе, заједно са сарадницима 2012. године основао је Културну заједницу Крајине, а 2020. године и Крајишку српску академију наука и умјетности. На трибинама, округлим столовима које је организовао окупљао је истакнуте научнике, професоре и академике. Радио је на повезивању Срба из региона са матицом.

Комеморација је одржана у два дијела. Први дио је реализован на гробљу у Добановцима, уз полугодишњи помен у присуству родбине, бројних пријатеља и представника и чланова сродних удружења. Други дио комеморације одржан је у просторијама Дома ратних и мирнодопских војних инвалида у Београду.

Скупу су се обратили многобројни поштоваоци лика и дјела Жељка Кукића међу којима су били професор др Слободан Реметић, професор др Велимир Ћеримовић и примаријус Владимир Батножић. Такође, услијед раније преузетих обавеза, путем електронске поште присутнима су се обратили професор др Милош Ковачевић и професор др Срето Танасић. У својим обраћањима именовани су истакли да је Жељко Кукић оставио неизбрисиви траг у борби за Крајину путем културе и да ће његова дјела бити заувијек упамћена. Одлазак Жељка Кукића представља велику губитак за Крајишнике, а Културна заједница Крајине ће настојати да слиједи његов пут и идеју у борби за очување српске традиције, културе и обичаја.

 

 

                                                                                                          Новинар Српског кола

                                                                                                          Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар