Комеморација српским цивилима у Вариводама

У Вариводама код Кистања данас је одржана комеморација у знак сјећања на 16 српских цивила убијених на кућном прагу током и након хрватске акције „Олуја“.

У току акције „Олуја“ убијено је седам мјештана Гошића, а након акције девет мјештана Варивода. Ова села су мјеста у којима није било никаквих војних дејстава. За злочин над српским цивилила још нико није одговарао.

Комеморација је одржана у организацији Српског народног вијећа /СНВ/ и општине Кистање. Присуствовали су предсједник СНВ Борис Милошевић, предсједник Самосталне демокрартске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац и градоначелник Книна Марко Јелић.

„Ставили су бијеле крпе на куће, како би се заштитили. Држава их није заштитила. Убице нису пронађене, ни процесуиране. Више не тражимо правду, већ правну државу. И да мржња напокон престане“, истакао је Милошевић.

Пуповац је на питања новинара о потезу Хвидре /Заједнице жупанијских заједница, удружења и чланова хрватских војних инвалида/ која је поднијела кривичну пријаву против њега и тражи раскид са представницима српске мањине одговорио да позову државу да суди онима који су починили злочине на овом и бројним другим мјестима.

Он је рекао да свако ради што мисли да треба и нека суде свакоме коме мисле да треба судити, преносе хрватски медији.

„Све што сам имао рећи мимо и изван овога мјеста, рекао сам у вези са суђењем и пресудама. Подсјећам те исте који траже да се покрене поступак против мене, што подржавам, да позову државу да суди онима који су починили злочине, на овоме мјесту и на бројним другим мјестима, злочине ратне, злочине у приватизацији, злочине профитерства и злочине пљачке која се у овој земљи догађа и данас“, рекао је Пуповац.

Пуповац је раније рекао за портал „Радиосарајево.ба“ да се усташтво у Хрватској покушава рехабилитовати у чему важну улогу имају поједини припадници Католичке цркве, неке политичке странке и поједине организације ветерана.

Он је тада указао на повећан број веома озбиљних насилних радњи према људима, њиховој имовини и етничкој припадности, што Хрватску издваја од остатака простора бивше Југославије.

Хвидра је на то реаговала оштрим осудама, а Главни одбор је након изјава Пуповца затражио раскид коалиције с представницима српске мањине у Сабору и реакцију Државног тужилаштва, потом су осудили интервју у словенском „Делу“ и поновили своје захтјеве.

Ова организација синоћ је у Макарској одржала састанак, на коме су били ресорни министар Томо Медвед и предсједник те организације војних инвалида Јосип Ђакић, који је и саборски заступник ХДЗ-а.

Састанак је прекинут послије два сата, а предсједник Главног одбора Јосип Периша понудио је оставку и напустио разговоре. Његова оставка није прихваћена, а на крају састанка затражен је нови, хитан састанак свих Хвидриних тијела до којег би, према наводима медија, могло да прође неколико дана.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар