Комеморативни скуп поводом смрти Момира Булатовића у Београду: Отишао је бољи дио нас

Комеморација поводом смрти првог изабраног предсједника Црне Горе и бившег предсједника Владе СР Југославије Момира Булатовића одржана је у Београду у „Комбанк дворани“ (бивши Дом синдиката).

После одавања почасти минутом ћутања, о некадашњем предсједнику Савезне владе  је говорио бивши министар Живадин Јовановић, који је рекао да се „суочавамо са великом празнином која неумољиво помиње да је отишао бољи дио нас самих“.

Он је додао да ће Булатовић остати упамћен као политичар и државник широких демократских погледа и човек благе ријечи, а јаких аргумената.

Јовановић је истакао да је бивши предсједник Црне Горе био искрено и дубоко опредијељен за афирмацију и очување СР Југославије као заједничке државе Србије и Црне Горе.

Био је свјестан последица насилног дробљења српског националног бића и зато се борио за заштиту и поштовање основних права српског народа на територији бивших република СФРЈ“, рекао је Јовановић.

Живадин Јовановић говори на комеморацији поводом смрти Момира Булатовића у Београду

Државне функције није третирао као привилегију, већ као највећу дужност и највећу част, као обавезу на честа жртвовања личних интереса у корист државних, националних и општечовечанских“, истакао је он.

Додао је да су Момира Булатовића красили умјереност, скромност, одбрана истине и правдољубивост.

Свакој дужности и послу приступао је са критеријума државног и националног интереса и поступао је часно, посвећено одговорно, а то објашњава зашто је Момир био омиљен и поштован не само од сарадника, већ и од јавности и онда када се повукао из политике“, навео је бивши министар у Савезној влади.

Додао је да ће Булатовића памтити по томе што је у тешком периоду нове заједничке историје Србије и Црне Горе био један од најближих и најпоузданијих сарадника Слободана Милошевића, што је било посебно значајно у периоду тражења мирног и одрживог решења за југословенску кризу.

 

Достојанствен и достојан борац за правду остао привржен заједничкој држав


Јовановић је истакао је да је Булатовић имао важну улогу у постизању Дејтонског споразума и да ће остати упамћен као храбар и постојан државник који се није колебао када је требало штитити националне и државне интересе.

Подсјетио је и да је Булатовић текст из Рамбујеа оцијенио као неприхватљив ултиматум чији циљ, како је вјеровао, није био постизање мирног и трајног политичког решења за КиМ, већ оправдање за НАТО агресију.

Према његовим ријечима, Булатовић је доприносио пуној усклађености Савезне владе и Владе Србије када је требало бранити интересе државе у вези са КиМ.

Како је рекао, под Булатовићевим предсједавањем, 3. јуна 1999. године, Савезна влада је одобрила договор Ахтисари-Черномирдин-Милошевић, који је представљао основ за Резолуцију УН 1244.

Када је руководство Црне Горе исказивало сепаратистичке тенденције, Булатовић је остао привржен интересима заједничке државе јер је добро разумио да је то најбољи начин за заштиту заједничких интереса и спречавање ширења сепаратизма и нових прекрајања граница на Балкану“, навео је Јовановић.

Подсетио је и да је Булатовић био свједок одбране у Хашком трибуналу у процесу против потпредсједника Савезне владе Николе Шаиновића и других југословенских руководилаца, наводећи да је дуго и савјесно припремао и свједочење у случају Милошевића и да је ставове и чињенице изнио у књизи „Слободан Милошевић — неизговорена одбрана“.

Живадин Јовановић и Ана Брнабић на комеморацији поводом смрти Момира Булатовића

Момир Булатовић ће остати упамћен као доследан и достојанствен борац за истину и правду, чему је несебично посветио цијелу своју личност и цијели свој живот. Није цијенио накнадну памет, нити се приклонио промјенама политике и ставова“, нагласио је Јовановић.

Комеморацији је, између осталих, присуствовала и премијерка Србије Ана Бранабић.

Скуп је организовало Удружење грађана „Слобода“, чији је Булатовић био предсједник, а скупу су присуствовали његови сарадници и пријатељи, представници Форума за свијет равноправних, Клуба генерала и адмирала и Фонда младих пољопривредника „Борка Вучић“, преноси Спутњик.

Преузето са: www.in4s.net

Нема коментара

Напишите коментар