Одржана 3. по реду Манифестација Крајишке игре, пјесме и обичаји

Поводом Свjетског дана избјеглица Координација удружења избјеглих и расељених у Републици Србији организовала је 23.6.2019. године у Бусијама (општина Земун) трећу под реду манифестацију Крајишке игре, пјесме и обичаји.

Важно је да крајишку и ширу јавност подсјетимо на чињеницу да је Коалиција удружења избјеглица седам година организовала манифестацију под називом Крајишки откос (2010–2016).  Посљедње три године тј. 2014, 2015. и 2016. Крајишки откос се одржавао код Цркве Светог Ћирила и Методија у насељу Бусије.  Манифестација Крајишке игре, пјесме и обичаји први пут је организована 2017. године.  Дакле, да не буде забуне, ове није био десети Крајишки откос, већ треће Крајишке игре, пјесме и обичаји.

Циљ ове манифестације је да се очува и сачува култура крајишког народа. Крајишници нису могли понијети своје куће и имања, али су понијели ојкаче, игре и много лијепих обичаја рекли су организатори.

На овој манифестацији представила су се многа културно-умјетничка друштва, појединци и пјевачке групе. Па су се посјетиоцима представили Црни бисери, Боро Дрљача, народни гуслар из Калуђерице Ранко Бабић, КУД Славонија у срцу, пјесникиња са Косова Весна Станојловић, Петрова гора – Кордун, Завичајно удружење Славонаца, КУД Ћирило и Методије из Бусија – дјечји ансамбл, пјесник са Косова Маринко Пејчиновић, Удружење грађана Крајине Зора из Крагујевца, Група Коријени и Рајко Вуканац који је уједно био и здравичар, Мушка и женска пјевачка група КУД-а Завичај– Банија из Мајура код Шапца.

Организатори су се захвалили пријатељима и сарадницима тако што су подијелили плакете. Па је тако плакету добио Иван Георгинов из Комесаријата за избјеглице РС, из Представништва Републике Српске плакету је добио Бранко Ковачевић, затим представници полиције, Жељко Бенак пријатељ и донатор Удружења. Народни посланик Љубиша Стојмировић примио је плакету од Милана Жунића. Плакету је примио и замјеник предсједника Градске општине Земун Дамир Ковачевић од стране Ненада Абрамовића.

У храму Светог Ћирила и Методија служен је помен погинулим браниоцима Републике Српске Крајине и Републике Српске и положени су вијенци на споменик страдалницима. Полагању вијенаца су присуствовали и Александар Вулин као и директор Полиције Владимир Ребић.

Након полагања вијенаца вријеме се уротило против организатора, тако да је интезивна киша спријечила Александра Вулина да се обрати Крајишницима. Ипак, косидба је одржана, упркос киши, косицима се придружио и један од организатора Ненад Абрамовић.

Како су Крајишници навикли на разне животне непогоде, ни вјетар, киша и грмљавина није их отерала, остали су испод шатора, гдје се уживало уз печење и крајишку музику.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар