”Косовско министарство културе”, УН и ЕУ обнављају кућу познатог нацистичког сарадника

Косовско министарство културе, омладине и спорта, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Канцеларија Европске уније на Косову ове недеље започели су како је наведено на Фејсбук страници УНДП “рестаураторске радове на једном од најистакнутијих локалитета културног наслеђа у Митровици (кућа се налази у јужном делу), куц́и Џафера Деве”, иначе истакнутог нацистичког колаборанта одликованог од стране Хитлера.

Како се даље наводи “обнова ће бити обављена у оквиру пројекта Европске уније (ЕУ) који доприноси стабилности и миру (ИцСП) финансираног “Културно наслеђе као покретач дијалога међу заједницама и социјалне кохезије”.

Квислиншки градоначелник Митровице

Џафер Дева (1904-1978) је био квислиншки градоначелник Митровице и министар унутрашњих послова Албаније за време немачке окупације, преноси Радио КиМ.

Износи да се у обелодањеној архиви америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) насловљеној “Нази Wар Цриме Дисцлосуре Ацт” наводи да је Дева у Београду, у лето 1943. добио инструкције Немачке врховне команде за Балкан да оформи владу која ће водити рачуна да циљеви Немачке не буду ометени, а већ октобра исте године постао је министар унутрашњих послова у Тирани.

Трајковић: Ревизија историје

Политичарка са Косова Рада Трајковић огласила се путем твитера навевши да се “ревизија и промоција алтернативних историјских чињеница наставља на Косову”.

Налогодавац убиства више од 80 грађана Тиране

Исти извори наводе и да га је Хитлер одликовао 1944. године али га и означавају као једног од налогодаваца убиства више од 80 грађана Тиране због сумње да су антифашисти.

“Један број кључних позиција био је резервисан за људе на које су Немци могли у потпуности да се ослоне. Џафер Дева, министар унутрашњих послова, на пример, био је отворено про-немачки Албанац, који је био посебно активан у регрутовању за квислиншке снаге. И он и премијер Реџеп Митровица били су староседеоци присаједињене територије (Косова)”, наводи се у архивском документу обавештајне агенције САД током Другог светског рата (ОСС).

Дева је такође познат и по активној улози у регрутовању бораца у озлоглашену СС дивизују “Скендербег”.

РТВ КиМ/РТС/Косово онлајн
Преузето са: ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар