f1

Костић и Линта подржали отварање конзулата Србије у Беранама као један од услова опстанка Срба на сјеверу Црне Горе

Предсједник Скупштине општине Беране Горан Киковић, посјетио је 27. октобра 2016. године у Скупштини Србије, предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону мр Ивана Костића и замјеника предсједника тог Одбора Миодрага Линту, иначе предсједника Савеза Срба из региона. Састанку је присуствовао и предсједник Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине књижевник Бранислав Оташевић. Они су овом приликом разговарали о положају и правима српског народа у Црној Гори а поготову у Беранама, имајући чињеницу да Срби чине апсолутну већину становништва ове општине и о идеји око формирања конзулата Србије у Беранама.

Предсједник Одбора Костић и његов замјеник Линта су овом приликом и званично у Скупштини Србије подржали иницијативу коју је предложио предсједник СО Беране Горан Киковић, да се у Беранама отвори конзуларно представништво Републике Србије. Заједнички су констатовали да је ова идеја стара још из времена када је предсједник Србије, Томислав Николић, добио повељу почасног грађанина Берана у јулу прошле године који је ову идеју и подржао.         

Костић овом приликом информисао Киковића да ће поводом наведне иницијативе бити одржана сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону на којој ће донијети одлуку и исту прослиједити Влади Србије која је и надлежна да донесе коначну, као и да је упознао госте да је о томе информисао наше Министарство спољних послова. Киковић је упознао Костића и Линту да би отварање конзулата Републике Србије у Беранама било вишеструко оправдано не само из историјско-културних разлога, већ да овај приједлог има и економску оправданост и те не само за Беране већ и за сјеверни дио Црне Горе.

Костић и Линта су се сложили са таквом констатацијом, истичући да су се искрено заложили да се назначена идеја преточи у дјело, тим прије кад се зна да велики број људи са простора Васојевића и сјеверног дијела Црне Горе живи у Србији и да је потребно обострано повезивање.

Предсјеник СО Беране Горан Киковић је том приликом информисао домаћине о ситуацији у Црној Гори и том приликом истакао слиједеће чињенице: “Ако је један народ до те мјере политички и национално обесправљен и изложен свакодневним притисцима и шиканирањима, као што су то Срби у Црној Гори, онда је стварање што чвршћих веза са матицом, односно државом Србијом и њеним институцијама једини спас. Србија има амбасадора у Подгорици и Конзулат у Херцег Новом, гдје Срби са приморја покушавају да остваре своја и права својих породица. Несређени односи по питању држављанстава између Србије и Црне Горе, довели су до тога да је институционална заштита Срба у Црној Гори од стране Србије нешто већа од статистичке грешке и да је један конзулат ко ниједан, односно да се хитно мора отворити Конзулат Србије на сјеверу – у Беранама.

Предсједник СО Беране Горан Киковић посјетио је и Министарство спољних послова Србије и том приликом разговарао са Генералним секретаром МСП-а Вељком Одаловићем. Киковић је том приликом информисао Одаловића о иницијативи да се у Беранама отвори конзулат Србије и изнио аргументе због чега би то било важно за грађане сјеверног дијела Црне Горе. Одаловић је поджао ову иницијативу Киковића, али је и упознао госта да коначну ријеч о томе доноси Влада Србије а одлука иде на одобрење и матичне државе у којој конзулат треба да се отвори. Они су се сложили да је ово интерес свих грађана сјеверног дијела Црне Горе и Републике Србије. Састанку је присуствовао и предсједник Српске Народне Одбране Васојевића и Лимске долине књижевник Бранислав Оташевић.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“4336″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1478202281929″]
Нема коментара

Напишите коментар